Израелско-палестинският конфликт, който се основава на териториални претенции, е източник на търкания от десетилетия. През 1947 г. в резолюция на ООН, подкрепена от Съюза на съветските социалистически републики (СССР), се призовава за създаването на две държави - Израел и Палестина. В крайна сметка обаче възниква само Израел.

Свързани новини

13.10.2023 16:05

Египет отваря въздушен коридор за помощ за обсадената Газа

Видян 1158 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Египет улеснява международните полети с помощи за Газа на международното летище Ел-Ариш в Северен Синай, съобщи външното министерство на страната, като подчерта спешната необходимост от предоставяне на помощ на палестинците, засегнати от израелската военна блокада.

"Граничният контролно-пропускателен пункт Рафах между Египет и Ивицата Газа е отворен за работа и не е напълно затворен", заяви египетското външно министерство, като добави, че палестинската страна е пострадала от "многократни" израелски обстрели.

"Египет изисква от Израел да се въздържа от удари по палестинската страна на граничния пункт, за да може усилията за ремонт и възстановяване да бъдат успешни и да му позволят да функционира като контролно-пропускателен пункт и спасителна линия за палестинските братя", заяви министерството.


Израелските отбранителни сили са хвърляли бомби и са прекъснали водоснабдяването и електроснабдяването на гъсто населения палестински анклав, което според съобщенията е довело до отчаяно недостиг на храна, гориво и лекарства. Военните заявиха, че блокадата ще остане в сила, докато Хамас, палестинската войнствена групировка, която контролира голяма част от ивицата Газа, не освободи десетки заложници, пленени по време на кървавата инвазия през уикенда. В събота Хамас започна така наречената операция "Наводнение Ал-Акса", като изстреля ракети и изпрати командоси дълбоко в израелската територия.

Кайро, който има обща граница с южната част на тесния крайбрежен регион на Средиземно море, изрази загриженост от пълната блокада на израелските сили.

Египетското летище Ел-Ариш, разположено на около 45 км от границата с Газа, е готово да приеме пратки с помощи от Катар и Йордания, но те няма да бъдат доставени, докато не бъдат създадени хуманитарни коридори, съобщи Ройтерс, като се позова на египетски източници от сферата на сигурността.


"Няма никакво оправдание за насочване към цивилни граждани и излагането им на убийства, обсада, глад или разселване по начин, който е в разрез с принципите на международното и хуманитарното право", заяви египетският външен министър Самех Шукри на брифинг.

Израелско-палестинският конфликт, който се основава на териториални претенции, е източник на търкания от десетилетия. През 1947 г. в резолюция на ООН, подкрепена от Съюза на съветските социалистически републики (СССР), се призовава за създаването на две държави - Израел и Палестина. В крайна сметка обаче възниква само Израел.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес фокусът ви може да се измести към практичните аспекти


Днес фокусът ви може да се измести към практичните