Свързани новини

10.12.2020 09:40

Джамбазки се оплел в грандиозна индийска мрежа за дезинформация

Видян 3430 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българският евродепутат Ангел Джамбазки е в групата евродепутати, които са публикували материали и участвали в кампании  на широкоразпространена, координирана и манипулативна индийска мрежа за деизформация, базирана в Брюксел, съобщава euractiv.bg.

Разследващите съобщиха, че мрежата съществува от 15 години и е създавала фалшиви медии, разпространявала е информация от  несъществуващи мозъчни тръстове и дори от името на мъртви хора.

Организаторите на кампанията за дезинформация, наречена от разследващите “индийските хроники“, са действали директно срещу евродепутати, като организирали пътувания до Кашмир, Бангладеш и Малдивите, създавали неформални работни групи в парламента, фалшиви дискусионни панели, както и  оказвали влияние върху работата на Европейската комисия.

Според EU Disinfo Lab – екипът, който стои зад разследването, целта е била разпространение на антипакистанска пропаганда и укрепване на индийските интереси в рамките на институциите на ЕС.

Новината идва след разследване на индийска дезинформационна кампания през миналата година, зад която се оказа, че стои базираната в  Делхи бизнес асоциация Srivastava Group. Тя е отговорна за мрежата от 265 фалшиви медии в 65 държави, включително EP Today, фалшиво списание на Европейския парламент, което излиза в  Брюксел от 2006 г.

EP Today е служил като “меден съд“ за евродепутатите и други политици, за да публикуват своите възгледи, и по-специално възгледите, които обслужват индийските интереси в ЕС.

По-рано тази година EU Disinfo Lab поднови  разследването, след като се натъкна на “цяла мрежа от координирани акредитирани от ООН неправителствени организации, които насърчават индийските интереси и многократно критикуват Пакистан“.

Това доведе до откриването на фалшивата медийна организация в Брюксел – EU Chronicle, която на практика поела щафетата от EP Today след предишното разследване.

Изложени евродепутати

Разследващите казват, че EU Chronicle е “нова фалшива медия с фалшиви журналисти, за която се предполага, че отразява европейските въпроси, но която по същество предлага платформа за евродепутатите да подписват проиндийски статии”.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

телец