19.06.2009 13:20

Доказателства сочат ректора на Семинарията за невинен

Видян 1625 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Продължава да тече проверка на Светия синод относно жалбата, която младеж, учещ в семинарията подаде в прокуратурата срещу ректора на Семинарията епискот Сионий за желанието му за физическа близост с учениците. Това съобщи русенският митрополит Неофит, предаде БГНЕС.


Проверката се извършва от трима архиереи – сливенският митрополит Йоаникий, варненският митрополит Кирил и русенският митрополит Неофит. Прави се анкета на всички, имащи отношение към случая. До момента са събрани мненията на много учители и служители в Семинарията, както и на учениците, които в жалбата са представени като потърпевши. До момента обаче нито едно обвинение не се потвърждава от анкетите, а всички доказателства са на страната на ректора. Двамата 17-годишни, които се посочват като потърпевши в жалбата, обаче не са на едно мнение при провеждането на разпитите. Единият е отрекъл епископ Сионий да е правил каквито и да е опити за близост. Окончателното становище на Светия синод обаче ще излезе в началото на следващата седмица.
Митрополит Неофит не е запознат с изказването на Сионий, че обвиненията срещу него са с цел да бъде отдадена част от двора на семинарията под наем за изграждането на МОЛ. По време на срещата със Светия синод ректорът не е съобщил за подобен акт на изнудване към него.
Комисията на архиереите е провела и внимателен разговор с родителите на младежа, който се представя като потърпевш. Те поддържат жалбата си. Семейството е от гара Елин Пелин. Според митрополит Неофит, те не желаят този скандал да се използва срещу църквата.
Висшето духовенство обсъжда старателно какво ще бъде наказанието на Сионий, ако вината му бъде доказана. Решението на Синода по казуса със епископ Сионий ще бъде публикувано на новия му сайт. На днешния празник на Св. Паисий Хилендраски той бе лично осветен от патриарха на България и софийски митрополит Максим. Българските граждани ще могат да получават необходимата им духовна храна на адрес www.bg-patriarshia.bg. Сайтът е дарен на църквата от сливенска фирма, а същинската работа по него все още предстои. Предвижда се той да бъде на двуезичен – български и английски език. Има специална защита за недопускане на външни влияния. Специално внимание е обърнато на децата и незрящите, за които има отделни секции за образование и религия и възможност за слушане на новини онлайн. След представянето му митрополит Неофит съобщи още, че духовенството има желание да се построи нова църква в Румъния. Надеждите на Синода доскоро бяха насочени към изграждането временно на параклис в сградата на Българското посолство в северната ни съседка. Смята се, обаче, че това ще създаде редица неудобства. Синодът ще настоява да се запази дейността на отец Петър, в църквата, в която досега се извършваха служби. В момента те протичат съвместно с румънски свещеник. Строежът на нова църква би се финансирал от държавата и предимството, защото Българската православна църква няма възможност да строи в чужбина. Освен държавна субсидия за строежа ще се призоват за дарения на заможни българи и румънци.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец

Този ден е малко по-интелектуален за вас

Този ден е малко по-интелектуален за вас, с други думи -