Свързани новини

03.10.2012 10:11

Добрев: За референдума са питали хората искат ли евтин ток

Видян 1552 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Малко по малко всичко за АЕЦ „Белене” взе да излиза наяве, заяви на пресконференция министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.


Искам да стане ясно на всички български граждани, че ако не бяха вкарани 1 млрд. лева за „Цанков камък" и 1,5 млрд. лева за „Белене”, в момента Нацианолната електрическа компания щеше да има на депозити 1 млрд. лева, каза Добрев.


„Вече 6 месеца повтарям, че по проекта „Белене” е направена за заложник НЕК и днес Станишев го е потвърдил. Казал е, че НЕК е застанала зад този проект с всичките си активи. Представете си що за решение е това - с активи за 4 милиарда да се опитваш да финансираш проект за 22 милиарда“, посочи министърът.


По думите му случилото се впоследствие е логично - НЕК да вземе толкова заеми, колкото може, а именно близо 1,5 млрд., да ги похарчи за АЕЦ „Белене” и да е в безизходна ситуация.


Днес имаме поредното признание - след като в неделя на аерогарата Станишев каза, че не е подписал договора, защото той не е защитавал националния интерес – че НЕК е направена заложник на „Белене”: активите на НЕК са заложени, за да финансират „Белене”, подчерта Добрев.


Той изтъкна, че ако това бе жизнеспособен и икономически обоснован проект, то щеше да се финансира с привлечени средства, както ще се финансира „Южен поток" – без да се дават държавни гаранции, без да се залага която и да е част от българската енергетика.„Явно е, че това не е такъв проект, за да се залагат активите на НЕК. Всеки български гражданин може да прецени колко разумно решение е да се заложат активи от 4 млрд. с идеята да се построи нещо за 22 млрд.“ , добави министърът.

Вече никой няма да отпусне заем на НЕК, за да продължи да финансира „Белене”, смята той. „Тази политика е завършила по съвсем естествения за това начин, когато аз станах министър, НЕК бе на колене и тази ситуация не можеше да продължава“, подчерта Добрев.


Според него държавата участва, колкото е могла, по проекта „Белене”. На въпрос дали тя може сама да финансира този проект, той бе категоричен: „Ето, че не успя“. „Въпреки заложените активи на НЕК този проект не успя да се случи, просто защото той не ни е по силите. Не говорим дали би бил изгоден или не, но това все пак е риск за 22 млрд. лева“, добави министърът.


Въпросът за референдум не трябва да е формулиран така, както го задаваха инициаторите: „Съгласни ли сме да развиваме ядрената енергетика чрез строителството на АЕЦ „Белене?”, убеден е той. „Защото какво ако аз съм съгласен да развивам ядрената енергетика, но не чрез строителството на „Белене”, а чрез удължаването живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ Козлодуй, какво отговарям на този въпрос – „да” или „не”“, пита риторично Добрев.


„Да не коментираме, че официално въпросът бе така зададен, а питаха хората „Искате ли евтин ток?“. Аз имам от първа ръка информация, че това се е случило, защото бяха питали моя баща: „Искате ли евтин ток? Ако искате евтин ток, се подпишете в тази подписка“. Той е питал „Къде е графата „не”?“ и те са му казали: „Няма такава графа „не”. Представете си как се събирани подписите“, обясни министърът.



Етикети
, , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

дева