Свързани новини

07.10.2021 16:13

До 800 секции в чужбина за вота

Видян 796 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Между 750 и 800 секции за гласуване на предстоящите избори за президент и народни представители ще бъдат разкрити в чужбина”, заяви пред съобщи на въпрос на News.bg говорителят и зам.-шеф на ЦИК Цветозар Томов. "За първи път ще бъдат разкрити толкова много секции по чл.14, т.3 на Изборния кодекс", добави той.


До този момент са постъпили едва 11 177 заявления за гласуване зад граница. Най-много от тях са отново в Турция - 4273, следва Великобритания с 1341, 1276 от тях идват от Германия, около 1000 от Испания и т.н. По силата на промените в ИК, въведени от 45-я парламент, ЦИК е задължена да отвори изборна секция на всяко място, откъдето са постъпили над 100 гласа на които и да е избори в последните 5 г..


Въпреки че Германия е страната с една от най-големите български диаспори в чужбина и откъдето има голям брой постъпили заявления за гласуване, там ще бъдат открити едва 40 секции. Причината - ограничения в немското законодателство, непозволяващи повече. Сходен брой секции ще има и в САЩ.


На интернет страницата на ЦИК гражданите вече могат и да проверяват дали имената им фигурират в подписки на партии и коалиции за регистрация за изборите. Ако това е станало факт без тяхно знание, от ЦИК призовават да се подава сигнал до Комисията по защита на личните данни. Освен това до 30 октомври може да се подават онлайн и заявления за гласуване по настоящ адрес.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

везни