Булгаргаз" посписа споразумение, с което получи достъп до терминалите и газопреносната мрежа на турската "Боташ"

Свързани новини

03.01.2023 13:25

До 1,5 млрд. куб. м. природен газ може да бъде трансфериран годишно към България от Турция

Видян 1279 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Булгаргаз" ще има достъп до терминалите и газопреносната мрежа на Турция. До 1,5 млрд. кубични метра природен газ може да бъде трансфериран годишно към България от Турция. Това стана ясно, след като „Булгаргаз“ и турската газопреносна компания „Боташ“ подписаха 13-годишно споразумение за сътрудничество, предаде БНР.

Документът бе подписан от ръководствата на "Булгаргаз" и "Боташ" в присъствието на служебния министър на енергетиката Росен Христов и турския министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез. Споразумението ще е за срок от 13 години.

Според министъра на енергетиката Росен Христов споразумението решава проблема с липсата на достатъчно инфраструктура, с който страната ни се е сблъскала миналата година:

Христов съобщи, че по този начин страната ни има възможност да закупува природен газ от "всички световни производители" и да го разтоварва в Турция, с което се надява да бъде решен проблемът с липсата на достатъчно инфраструктура за разтоварване на втечнен природен газ.

Според Христов "моментът е исторически". Споразумението е договорено на Коледа, подчерта енергийният министър.

"Както знаете, през 2022 г. имахме затруднения с доставките на газ, а сега, съвместно с колегите от Турция, решаваме този проблем. Този договор е договорен на 24 и 25 декември 2022г., а днес с неговото подписване се слага едно голямо ново начало", заяви още Христов.

От своя страна турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез заяви:

"Моето пожелание е 2023 г. да бъде плодотворна за двустранните ни отношения най-вече в енергетиката. През миналия месец нашите президенти се срещнаха в Истанбул, а ние се срещнахме с моя колега Христов, за да обсъдим определени приоритети, с които от днес вече започваме да реализираме. Срокът на това споразумение е 13 години, като 1,5 млрд. куб. метра газ годишно ще бъде трансфериран и сигурността на доставките в Европа ще бъде в по-голяма степен осигурена. Благодарение на общите усилия този капацитет ще бъде наличен, дори и увеличен".

Турският министър на енергетиката и природните ресурси подчерта, че с подписването на споразумението прави още една крачка към превръщането на неговата страна в газопреносен център.


Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 03.01.2023 22:26

    С течение на годините САЩ продължиха опитите си да натрапват американско ядрено гориво в различни централи, където има руски ядрени реактори. Последните примери са от Чехия и Украйна. В Украйна смениха горивото от 6 ядрени блока в две атомни централи. И резултатите не са добри както в Украйна, така и в Чехия. От технологична гледна точка се наблюдава ефект на изкривяване, наречен ефект на банана. Вследствие на високите температури в радиоактивната зона на реактора се получават деформации и изкривявания. А понякога – и пукания на циркониевите тръбички, в които са хапчетата с ураниевия концентрат, което е опасно. За да овладеят тези проблеми, експертите намаляват концентрацията на урана в горивото и то става изключително неефективно и с по-кратък живот.”

  • 001 Алабаш Марулков 03.01.2023 17:48

    До 1,5 млрд. куб. м. природен ДЕМОКРАТИЧЕН, газ с молекули на свободата, може да бъде трансфериран годишно към Булгаристан от Турция !!! Руският газ, който е /НЕДЕМОКРАТИЧЕН/ преминава през Турция и се случва чудо-става ДЕМОКРАТИЧЕН !!! Който се съмнява, че в кочината Булгаристан не случват чудеса, много се лъже, а ние отдавна сме свидетели на много такива?!!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

скорпион

През този ден фокусът ви може да се измести към общуването

През този ден фокусът ви може да се измести към