„Руските компании са част от тези, които финансират войната, в този смисъл имаше достатъчно основания у нас да се предприемат мерки за по-нормална конкурентна среда”.

Свързани новини

01.11.2022 13:26

Директно облагане на печалбата на Лукойл не може да се случи: Икономист

Видян 1249 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Директно облагане на печалбата на „Лукойл” не може да се случи. При положение, че печалбата отива в „Литаско”, не виждам как България може да въведе без щети данък за компания, която е регистрирана в Швейцария. Това коментира пред Радио Варна икономистът Красен Станчев. Според него не може да бъде наложен данък на една компания в рамките на Европейския съюз /ЕС/, защото това е държавна помощ за всички останали и противоречи на правото на конкурентноспособност на ЕС. Дори въвеждането на мито за износ би противоречало на европейското законодателство, обясни Станчев. Той коментира и невъзможността за преразпределение на свръхпечалбите при производството и търговията с петролни продукти.

За икономиста не е ясно защо досега не е направен задължителният достъп до инфраструктурата /складовата база/ на „Лукойл” от трети лица. Той пита и защо сегашното правителство продължи концесията на нефтения терминал „Росенец” за още 24 години, въпреки санкционния режим на ЕС срещу руските концесии:

„Руските компании са част от тези, които финансират войната, в този смисъл имаше достатъчно основания у нас да се предприемат мерки за по-нормална конкурентна среда”.

Красен Станчев смята, че едно от добрите неща, които могат да се направят е да не се въвеждат допълнителни облекчения, а временните да се премахнат, визирайки отстъпката от 25 стотинки за литър.

„Когато имаме конкурентна среда, цените сами ще паднат”.

Припомняме, че със свой законопроект ГЕРБ предлага „Лукойл” да плаща по 1 лев във Фонда за сигурност на електроенергийната система за всеки продаден литър гориво. Законът e за облагане на свръхпечалбите от руски петрол. Подобна е и идеята на служебното правителство. Кабинетът вече подготви комплексни законови мерки, които минаха на Министерски съвет и още тази седмица ще бъдат внесени в Народното събрание. Става дума за изземане на свръхпечалбите не само на производителите на електричество, но и на горива, което засяга и "Лукойл".


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

лъв