Свързани новини

10.10.2012 14:27

Дянков въвежда десятък върху депозитите

Видян 3139 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От 2013 г. българите ще плащат и данък върху лихвите на депозитите в банките, съобщи финансовият министър Симеон Дянков.

Данъкът ще е 10%, колкото е върху всички доходи, уточни той. 

България остана единствената държава в ЕС, която не облага тези лихви, посочи вицепремиерът като добави, че целта не е да се съберат повече приходи в хазната, а да се премахне единственото изключение в данъчната система, което позволява да има необлагаеми доходи.

По думите му приходите в бюджета от тези лихви ще бъдат около 120 млн. лева, но целта с въвеждането на този налог е да има справедливост , а не толкова финансов ефект.

Правителството направи много да вдигне заплатите в държавната администрация. Парите за майчинство през първата година на майчинството се получават върху тези нови, по-високи заплати, отговори Дянков на въпроса защо не се увеличават парите за майчинство в бюджета. Министърът се обяви срещу коледните надбавки за пенсионерите.

Намеренията на управляващите за въвеждането на нов данък бяха обявени на 20-и септември, само няколко дни след обещанието за увеличение на пенсиите и възнагражденията на учителите от следващата година. Само няколко часа, след като ведомството на Дянков потвърди идеята за допълнителни приходи в хазната, дойде и разграничаването от нея. Сега обаче лично Дянков потвърди, че правителството ще въведе налог върху лихвите – действие, което затвърждава впечатленията от последните три години за непоследователност в работата на кабинета.

Според последните данни на БНБ депозитите на гражданите надхвърлят 34 милиарда лева. Върху тези пари трезорите на година начисляват лихви за около1,8 - 2 милиарда лева. В момента банките плащат по депозитите годишна лихва между 3 и 7 процента според срочността. Простата сметка показва, че 10 процентната лихва е равна на 120-те милиона лева, за които Дянков говори.

Ако предложението мине през парламента единственият необлагаем доход за българите ще останат евентуалните печелни от "игра" на фондовата борса.



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

риби

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа, което