Свързани новини

13.12.2012 14:33

Дянков сметна: 250 милиона спестихме без тютюнев дим

Видян 1107 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вицепремиерът Симеон Дянков направи едно от малкото си положителни изказвания за годината. Той пресметна, че България като държава е спечелила 250 милиона лева от забраната за тютюнев дим по различни пера в бюджета. Според него това оправдава напълно европейския закон, приет през юни и със сигурност плюсът е много по-голям от минусите в ресторантьорството. Както е известно, то е един от бизнесите, където се крият най-много данъци и осигуровки.


Според данни на Националния център за изследване на общественото мнение приказките за спад на клиентелата в заведенията с 20-30-50 на сто са чиста измислица. Само 16% от пушачите, което е 6,72% от всички българи са декларирали бойкот на кръчмите покрай забраната за пушене.


Освен това непушачите в България продължават да бъдат значително повече от пушачите – точните проценти са 58 срещу 42. Най-голям е делът им сред ромския етнос. А както е добре известно, той не е сред най-чаканите посетители на заведения.


Що се отнася до хотелиерския сектор, в цяла Европа отдавна е прието в хотелите да не се пуши, така че това правило се спазва и у нас много преди да има съответен закон. Признават си го дори най-върлите агитатори за пушенето.


Не е учудващо на този фон, че днес имаше бунт на непушачите срещу слабоволието на парламента, който е на път да върне пореден закон под лобистки натиск.


Трябва да се има предвид и още нещо важно: целият шум около гласуването на промяна в плавилата за димене всъщност имат за цел да отвлекат вниманието от скандалите около промените в Изборния кодекс. Който, апропо, е още един сравнително добър закон, който бива ремонтиран без видима обществена потребност в нечий интерес.  



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева

Днес фокусът ви ще се измести към любовта

Днес фокусът ви ще се измести към любовта, романтиката