Свързани новини

21.08.2012 16:45

Дянков: Ще намалим и реорганизираме парите за спортните федерации

Видян 1407 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За Бюджет 2013 трябва изцяло да се преосмисли как се дават парите в спорта, не само за волейболната, а за всички федерации, каза рано сутринта премиерът и министър на финансите Симеон Дянков по ТВ7. Той се аргументира с резултатите от направените 4 проверки на финансовия инспекторат от началото на тази година в различни спортни федерации, които навсякъде показали нарушения и „безстопанственост на парите”.


Проверката в Българската волейболна федерация за пореден път показва големи нарушения – значителни суми се оказват безотчетни, няма документи и не може да се докаже за къде са изразходвани, добави финансовият министър.  Дянков също така уточни как смята да съкрати парите за спорта: "федерациите ще могат да кандидатстват, но парите за домакинствата ще отиват в министерството и през негова дирекция ще се плаща". Той допълни, че ще настоява да се раздели темата „пари за масов и клубен спорт и спортно майсторство”.


За високо спортно майсторство, за олимпиади и световни спортни първенства парите трябва да отиват в нарочна сметка, дали ще се каза „Олимпийски надежди” или „Най-изтъкнати спортисти” и тя да е в самото министерство, каза Дянков.


Той допълни, че в последните няколко дни е разговарял с министъра на спорта Свилен Нейков и с премиера Бойко Борисов. Тази идея все още се усъвършенства, но бих искал тя да влезе в бюджета за следващата година, заяви министърът на финансите.


Попитан как очаква да се приеме идеята за отделянето на средствата за високо спортно майсторство в отделна сметка, Дянков отговори: „Със сигурност ще има вой, най-вече от тези федерации, които хем реално нямат масов спорт, хем изобщо не се представят на олимпиади, или се представят зле. А едни хора там взимат доста големи пари, които ползват за себе си, а не за спортистите”.


За радост могат да се ползват много ясни критерии – например да се видят резултатите от последните три олимпиади или пет световни или европейски шампионати как са се представили съответните федерации и в зависимост от това да изберем първите 15, които са се представили най-добре и да инвестираме в тях. Останалите да са на принципа на спонсорството, уточни Симеон Дянков.


Вицепремиерът съобщи по-рано, че се искат сериозни суми за непопулярни у нас спортове. Той даде и пример - от федерация по полумаратон му поискали 1,4 млн. лв. за провеждане на състезание във Варна.


За разкритията във волейболната федерация Дянков каза, че по закон тя има право да отговори писмено на констатираните нарушения, но тя не го е направила, добави Дянков.


„Един вид те са съгласни, доколкото разбирам, че има такива големи проблеми”, заключи министърът на финансите.


Случаят е даден на прокурор.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева

Днес фокусът ви ще се измести към любовта

Днес фокусът ви ще се измести към любовта, романтиката