Свързани новини

23.03.2009 13:30

Деца на колички проходиха в Дневен център

Видян 1696 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Момченце на 10 години и момиченце на 6 години с диагноза детска церебрална парализа, са сред проходилите без помощни средства деца от Бургас, предаде БГНЕС.


Те са родени с физически увреждания и доскоро са били на инвалидни колички. В продължение на 2 години всекидневна работа с рехабилитатори, децата се движат без придружител. Заради парализата, малките са имали и говорни проблеми. Всеки ден те посещават Дневния център за деца с физически и леки умствени увреждания "Св. Николай Чудотворец" в Бургас и се упражняват да говорят правилно с помощта на логопед. "Децата с парализи, със синдрома на Даун и с аутизъм не са малко в Бургас, но за съжаление центъра е с капацитет 24 места. Съжалявам, че останалите няма къде да се лекуват и обучават. В голям град като нашия трябват поне още два центъра за подрастващи родени с увреждания", коментира днес за БГНЕС Стефка Тодорова, директор на Дневния център. Любимите занимания на малчуганите са часовете по артетерапия, когато те показват своята душевност изразена в рисунки и предмети, изработени от природни материали. В момента капацитетът на Центъра е запълнен. В него се лекуват и обучават деца на възраст от 5 до 16 години. "След 16-тата си година държавата не е помислила къде да продължат да се развиват и обучават тези деца. Повечето от тях си остават вкъщи", каза още Тодорова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

рак