Свързани новини

25.07.2012 11:41

Депутатите приеха спорния параграф за горите

Видян 1260 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Съществуващи ски лифтове и влекове без документи ще могат да се узаконят със строително разрешително, което ще важи 20 години, без да е необходимо земята под съоръженията да се вади от горския фонд. За строежа на нови ски лифтове и съоръжения остава старият режим – с промяна на предназначението на земята.


Това приеха депутатите, като одобриха спорния параграф 5 в Закона за горите, предадоха БГНЕС и "Фокус".


Ще се узаконяват налични ски влекове и лифтове, които са "търпими" по смисъла на Закона за устройство на територията. Това най-общо са съоръжения, строени преди 1987 г., и които са допустими според устройствените планове и според тогавашните правила. Така на практика се дава възможност да се обнови ски базата на Витоша.


Законопроектът претърпя сериозни поправки, след като бе върнат с вето на президента Росен Плевнелиев заради екопротестите, които предизвика. Новият проектозакон бе внесен от ГЕРБ без спорната поправка.


Без промяна на предназначението ще се изграждат нефтопроводи, топлопроводи, газопроводи, нефтопродуктопроводи, надземни и подземни проводи за хидротехнически съоръжения за производство на електрическа енергия; надземни и подземни проводи за хидротехнически съоръжения, водопроводи и канализации с диаметър 1500 мм.


Народният представител от ПГ на Коалиция за България Пенко Атанасов попита управляващите: "Смятате ли, че по този начин вие решавате така дълго дискутирания въпрос с различни неправителствени организации, с тези, които са заинтересовани? Аз казвам – категорично не!".


Той посочи, че управляващите нямат визията за развитието на ски туризма, на ски лифтовете, на това, което обществото иска.


"Вие отново сте в задънената улица. Няма как да бъдете подкрепени по този законопроект", обясни той.


ГЕРБ са се заели да обслужат съответните лобистки интереси с цената на абсолютно всичко", каза Павел Шопов от "Атака".


Депутатите на два пъти отхвърлиха предложението на Георги Божинов от Коалиция за България, с което според него се прави компромис.


Предложението гласеше, че няма да се плаща такса за промяна на предназначението, за национални и общински ски центрове – писти, влекове и лифтове, когато участието на държавата и/или общините е не по-малко и не може да бъде по-малко от половината от капитала на дружеството, създадено с единствена цел – развитие на ски туризма, ски спортовете и прилежащата им инфраструктура.


Депутатът от левицата Георги Пирински заяви, че управляващите, цитирайки опита на Швейцария, Австрия и други алпийски страни, трябва да имат предвид, че зад успеха на тези страни, стои съгласие между същите тези групи интереси, които виждаме да се сблъскват у нас.


Само че, за разлика от нашия опит, при тях е имало много сериозен, разумен процес на балансиране на интересите, подчерта Пирински.


„Отново по познатия начин налагате частен интерес с помощта на чисто лобистко законодателство, прокарвано от народни представители, които в момента се разглеждат за конфликт на интереси и пет пари не давате за последиците от това, което сте направили. Направете го, но то ще е не само за ваша сметка, а и за сметка на ски спорта и хората в общините и няма да издържи”, коментира Георги Пирински.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

скорпион