Депутатите няма да допуснат сваляне на разплащанията в брой до размер от 10 000 лв. Това стана ясно при внасянето за обсъждане на пакет данъчни закони от финансовия министър. Най-голямата парламентарна група – ГЕРБ чрез народния представител Александър Иванов съобщи, че фракцията има сериозни резерви към целия пакет промени в данъчните закони. Според бившия финансов министър Горанов те няма да доведат до никакъв ефект за събираемостта в бюджета – ефект 0, както се изрази той.

Свързани новини

23.11.2023 14:12

Депутатите няма да пуснат рязане на кеша до 5К лв. от ПП, трябва да се вдигне на 15 000 лв. според икономистите

Видян 1614 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Депутатите няма да допуснат сваляне на разплащанията в брой до размер от 5 000 лв. Това стана ясно при внасянето за обсъждане на пакет данъчни закони от финансовия министър. Най-голямата парламентарна група – ГЕРБ чрез народния представител Александър Иванов съобщи, че фракцията има сериозни резерви към целия пакет промени в данъчните закони. Според бившия финансов министър Горанов те няма да доведат до никакъв ефект за събираемостта в бюджета – ефект 0, както се изрази той.

Изнендващо и групата на ППДБ има „резерви”. Депутатът Мартин Димитров, икономист, изрази съмнения, че на фона на инфлацията е разумна стъпка да се сваля тавана за кеша. Ако чак толкова се налага да се направи, той смята, че разумно би било това да става на малки стъпки. Например, ако изобщо се сваля, да бъде първо до 8000 лв.

Най-радикални в защита на кеша са от Възраждане. Замът на партията и на Народното събрание Цончо Ганев е категоричен, че не бива да се допуска да влезем в „дигиталния затвор”. Той даже ще предложи разплащането с хартиени банкноти да влезе в Конституцията при разглеждането й след 10 дни, какъвто текст има в Австрия.

Освен влизане в дигитализация, т.е. в тотален контрол на парите ни, стъпката на Асен Василев за рязане на кеша се прави и с друга много по-прозаична причина: да се осигурят повече печалби за банките, които без друго ги вдигнаха с 80% през тази година. Защото, както е известно, всяко внасяне и теглене на пари и всеки превод носят на финансовите институции доход от такси, срещу който те нямат абсолютно никакви разходи.

Не 10 000, а 14 392 лв. с натрупаната инфлация трябва да бъде прагът на разплащанията в брой, изчисли топикономистът Стоян Панчев. Той е пресметнал поскъпването с натрупване от 2016 г., когато беше поставен този таван на кеша до днес. Панчев предлага още, ако не се вдигне летвата, поне да се въведе в закона годишна индексация на този лимит.


 Илиян Костадинов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 23.11.2023 18:26

    Най-добре си е милионите в чували! Няма следи кой на кого и защо!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.