Свързани новини

29.08.2013 14:14

Деница Златева: Оптимист съм за европейските проекти

Видян 1040 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На този етап съм оптимист за европейските програми, защото се полагат много усилия от страна на централното координационно звено, има политическа воля, но е важно по тези теми да има и политически консенсус. Така Деница Златева, народен представител от ПГ на КБ и зам.-председател на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове, коментира въпроса дали има възможност България да загуби европейски средства в сутрешния блок на ТВ7. „Брюксел не гледа с добро око, когато управляващи и опозиция непрекъснато се оплакват едни от други“, каза тя и добави, че искрено се надява да „надскочим партийното си его“.


Златева обясни, че има и рискови проекти, които Европейската комисия оценява на около 300 млн. евро и са разписани в т.нар. нон-пейпър, който Европейската комисия изготвя в полза на всяко едно новопостъпило правителство. „Рискови проекти означава, че трябва да се положат допълнителни усилия от страна на българските институции, така че тези пари да не бъдат загубени. Бяха предприети и от предишното, и от сегашното правителство редица мерки, от гледна точка на това, проекти, които са много изостанали да бъдат заместени от алтернативни такива, какъвто е случаят със Северната тангента на София. Трябва много ясно да си дадем сметката, че риск съществува и е въпрос на обединени усилия и на бенефициентите, и на управляващите органи този риск да бъде минимизиран“, поясни тя.


Друг пример за рисков проект тя посочи изграждането на Завод за механично- биологично третиране на отпадъците. „Там имаше доста дълго забавяне при процеса на избор на изпълнител. Комисията за защита на конкуренцията се произнесе, но е много важно и Столична община, и управляващият орган да обединят своите усилия, така че този проект да бъде реализиран, защото потърпевши ще бъдат всички жители на столицата“, заяви народният представител.


Оставащият лот за автомагистрала „Струма“ е сред основните проекти


 „Един от основните проекти в сектор транспорт ще бъде оставащият лот за автомагистрала „Струма“ в Кресненското дефиле, където, за съжаление, напоследък се случиха толкова много катастрофи и много човешки животи бяха отнети“, допълни тя.  


Златева определи като голямо предизвикателство темата за електронното правителство. „За всеки, който се е сблъскал с бюрокрацията, възможността голяма част от услугите да се предоставят електронно на гражданите, включително и електронно правосъдие, е голям приоритет, за който са заделени значителни средства“, обясни народният представител. Тя допълни, че е много важно България да дефинира приоритетните области, в които иска да се развива и да използва европейски средства, „защото нека да не забравяме, че особено в условия на икономическа криза, европейските фондове са онзи жизненоважен ресурс за развитие на бизнеса, за насърчаване на заетост, за политики по отношение на опазване на околната среда“. По нейните думи Оперативна програма за опазване на околната среда има рискове от гледна точка на това, че „на ниво договаряне сме отличници, имаме 151% договаряне, но към 31 юли тази година само над 28% са разплатените средства“, каза Златева. Тя заяви, че парите са налични, но едната стъпка е, когато приключи даден етап, да се изпрати искане за междинно плащане, което да бъде проверено от управляващия орган и съответно той да го изплати на бенефициента, а след това България да поиска тези средства да й бъдат възстановени от ЕК.


Деница Златева е на мнение, че е нормално за България, като нова страна членка, в началото на използване на европейски средства, проблемите и предизвикателствата да бъдат по-големи.  Тя заяви, че ни предстои процес на договаряне на т.нар. Споразумение за партньорство, което слага рамката за това как ще бъдат използвани средствата за следващия програмен период. „Ако всичко върви добре, то трябва да бъде подписано до края на годината. Така, че в началото на следващата година дано да стартират новите програми и е много важно всички правителства, управлявали европейски средства, не ги деля на наши и чужди, тези уроци, които сме научили, да бъдем достатъчно мъдри и тези грешки да ги избягваме за в бъдеще“, категорична бе тя. Според нея ролята не е само на управляващите, а и на бенефициентите. „От една страна това са българските общини, като голяма част от тях доста успешно се справят в този програмен период. Естествено има големи разлики между големи, средни и малки общини“, допълни Златева.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

водолей