Въпреки че изминаха повече от 2 години от началото на съдебния процес, все още няма окончателен акт на първа инстанция в Софийския районен съд

Свързани новини

07.04.2022 09:46

Делото за милионната глоба за НАПлийкс затъна в съда

Видян 916 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Делото на Националната агенция за приходите срещу глобата в размер на 5,1 млн. лева, която ѝ беше наложена от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) през 2019 г., е на път да се окаже невъзможно за решаване, съобщава Сега.


 


 


Въпреки че изминаха повече от 2 години от началото на съдебния процес, все още няма окончателен акт на първа инстанция в Софийския районен съд. Причината е, че не може да се намери вещо лице, което да извърши техническата експертиза по делото, обясни пред "Сега" председателят на КЗЛД Венцислав Караджов.


 


Следващото съдебно заседание е насрочено за 28 април, като много от предишните заседания са били отменяни или отлагани, показа справка в системата на СРС. Това заседание обаче ще се случи, ако е готова прословутата техническа експертиза. Тя следва да установи какви мерки са били предприети или е трябвало да предприемат от приходната агенция, за да се предотврати хакерската атака, вследствие на която изтекоха личните данни на милиони българи и чужденци. Тъй като съдът няма специални познания, без заключение от експерт делото не може да бъде решено.




По всичко личи, че ще минат още години, докато приходната агенция евентуално плати тези 5,1 млн. лева, тъй като делото още не е приключило на първа инстанция, а най-вероятно казусът няма да приключи без обжалване. Възможно е на втора инстанция също да бъде назначена техническа експертиза, която да забави решаването допълнително.




В практиката на Върховния административен съд обаче вече има окончателно признато обезщетение по Закона за отговорността на държавата вследствие на теча на данни от приходната агенция през 2019 г. Това се случи през май м.г., когато една от жертвите осъди НАП да й плати 500 лв. Магистратите окончателно приеха, че е доказано, че К.С. се е почувствала притеснена и несигурна, тъй като личните ѝ данни са станали общодостъпни и злоупотреби с тях не са изключени в бъдеще.




По-всичко личи, че скандалът "НАПлийкс" ще остане безнаказан. За хакерската атака срещу сървърите на приходната агенция от 2019 г. и досега няма внесен обвинителен акт в съда.


 


Специализираната прокуратура повдигна обвинения на трима души -  Кристиян Бойков, който е работил в българската фирма за киберсигурност "ТАД Груп", собственика на дружеството Иван Тодоров, както и търговския директор на компанията Георги Янков. Те обаче все още не са изправени пред съда, въпреки че държавното обвинение първоначално остави усещане, че разполага със солидни доказателства, част от които дори бяха разпространени до медиите.




Преди половин година говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев заяви пред "Сега", че разследването за "НАПлийкс" е приключило, а внасянето на обвинителния акт предстои да стане след прецизиране на обвиненията. До момента това не се е случило.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 уволнен държавен служител 07.04.2022 12:55

    Глупости, да запорират имущество и пари на Галя намсикоя - "Директор" на НАП за бездействие към назначените лично от нея и ГРОБ калинки. Е и фирма ГРОБ да плати някой милион от чекмеджетата, ето станаха 5,1 милиона

  • 001 Anonimen 07.04.2022 11:20

    За това пък не изневеряват на традицията и всяка година си раздават по 32 милона бонуси!!!А за това, че личните данни с потенциални рискове за престъпление бяха разкрити на 5 милиона българи никой не понесе персонално отговорност. И НАП трябва сериозно да се разклати и разчисти от ояли се нефелни калинки

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

козирог