Трябва диференциране на помощи

Свързани новини

14.09.2022 18:00

Даваме €475 млн. повече в лихви заради А. Василев: Г. Кадиев

Видян 4777 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България пласира минимум 2 млрд. евро дълг на международния пазар, съобщи Капитал, като се позова на източници от банките, обслужващи емисията. В сряда бе проведено и дигитално роудшоу, на което книжата бяха представени на инвеститорите.



Завръщането на страната ни на международните дългови пазари идва след 2 г. пауза, тъй като кабинетът Петков-Нинова до последно отлагаше емисията, която оповести, и остави тегленето на служебните. Напомняме, че през това време ЕЦБ на 2 пъти покачи лихвите си, а само преди седмица даде заявка и за още повишения на следващите си заседания.



Сега със сигурност в променената конюнктура нивата ще са чувствително по-големи. В момента например книжата на България с падеж 2035 г. или след 12,5 г. се търгуват на нива около 4,4% доходност, а при емисията с падеж 2030 г. (след 8 г.) тя е около 4,2%.



Заложеният лимит за поемане на дълг за 2022 г. е 10,3 млрд. лв. като вече са изтеглени 1,8 млрд. лв. и правителството вече направи анонс още над 2 млрд. лв. да бъдат пласирани на вътрешния пазар на ДЦК. Това оставя пространство за пласиране на близо 6,5 млрд. лв., или около 3,3 млрд. евро в международни емисии.



"Бюджетът няма да издържи дълго така, както го караме”, прогнозира бившият зам.-министър на финансите с ресор приходни агенции Георги Кадиев. „През януари 2022 можеше да емитираме външен дълг на 1.5% лихва, сега ще емитираме сигурно на над 4% лихва”, констатира той. „Това беше работа на Асен Василев и нейното несвършване ще ни струва грубо 475 млн. евро повече дължими лихви, ако емисията е за 2 млрд.евро и за 12 г.”, пресметна Кадиев.



„Догодина ще трябва да издадем дълг за 15 млрд.лв., от тях с 10 млрд. лв. да покрием дефицит и с 5 млрд. лв. да превъртим стар падежиращ дълг. Какви ще са лихвите тогава и как ще го поеме пазарът, идея нямам. В свободно падане сме”, заключи експертът.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 18.09.2022 14:18

    Е, нали ококореното и сие са сигурно вече милиардери от престъпното си поведение във властта, довело до тотална криза и обедняване в и без това най-бедното европейско общество, дреме му, пък и прокурата е със затворени очи, вероятно добре напазарувана....До кога ще ни назначават престъпници и национални предатели, небългари по съзнание, а ние ще търпим до като ги направим поредните мултимилионери на наш гръб и от нашия залък?

  • 001 Anonimen 16.09.2022 07:29

    Дано само Русия ни помогне както винаги че западняците само ни докараха дотук.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак

Днес ще сте чаровни и мили

Днес ще сте чаровни и мили, общуването ще ви се отдава с