Държавният дълг

Свързани новини

30.06.2023 09:27

Държавният дълг може да достигне 60 млрд. лв. в края на 2025 г.

Видян 591 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Държавният дълг на България ще достигне 60 млрд. лв. към края на 2025 г., а разходите по обслужването му ще нараснат с 1 млрд. лв. Това е заложено в стратегията за управление на държавния дълг, публикувана на сайта на Министерство на финансите. С най-голям дял в момента - 70%, е външният дълг, пише Капитал.

През тази година задълженията на сектор "Държавно управление", където се включва и държавногарантираният дълг, се очаква да са 42.86 млрд. лв., а лихвите по тях са 784 млн. лв. През 2025 г. разходите по обслужване на дълга ще нараснат до 1.723 млрд. лв., което е 0.8% от БВП - последният е заложен да е 210.19 млрд. лв. Лихвените разходи нарастват както заради повишението на доходността на международните пазари вследствие на действията на централните банки, така и поради общото нарастване на обема на дълга.


Въпреки нарастването на държавните задължения те ще се запазят на нива между 23% в момента и 29% от БВП през 2025 г. Таванът за ЕС е 60%, а по този показател България е на най-добрите позиции в съюза. Подобно, че и по-голямо ниво за България обаче е трудно мислимо, тъй като ще натовари бюджета с големи разходи по обслужване на дълга. Новите емисии през тази и следващите две години ще са както за финансиране на дефицита, така и за покриване на падежиращи емисии.

През тази година новият дълг, който може да бъде поет, е 7.5 млрд. лв., като в него са включени и 2.9 млрд. лв. от облигациите, емитирани през януари на международните пазари. "Предвидено е остатъкът от около 4.6 млрд. лв. да бъде обезпечен чрез търгуеми инструменти както на вътрешния, така и на външните пазари в периода от влизане в сила на Закона за държавния бюджет за 2023 г. до края на календарната година", се казва в стратегията за дълга, която трябва да бъде приета заедно с бюджета.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Въздържайте се от сложни решения с продължително влияние

Въздържайте се от сложни решения с продължително