Свързани новини

23.01.2014 09:38

Данъчни плъзват в рейсовете

Видян 1380 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Автобусите по всички основни междуселищни линии ще спрат от 1 февруари, обявиха от Национално сдружение на автобусните превозвачи в България. Заедно с тях за протест ще се готвят и камионите. Причината е сивият сектор, който изяжда хляба на превозвачите.Данъчни ревизии ще отнасят шофьорите, които превозват нелегално пътници. Бирниците ще ги проверяват веднага след като инспекторите от ДАИ и КАТ ги засекат по шосетата, натъпкани с пътници, пише "Стандарт". Заради нелегалния превоз превозвачите у нас се готвят да стачкуват от 1 февруари, обявиха от Национално сдружение на автобусните превозвачи в България (НСАПБ), в което членуват над 80% от автобусните фирми. Така без превоз ще останат областните и по-големите градове. Това е сериозен проблем, тъй като "БДЖ - Пътнически превози" не може да осигури дори и 20% от необходимите да поемат трафика вагони, а до градове като Смолян дори не пътува влак. Причините за протеста на превозвачите са шест, посочени преди два месеца в официални писма до премиера и министрите на транспорта, вътрешните и външните работи. Заради сивия сектор автобусните фирми фалират и са намалели от 2800 през 2010 г. на 950 сега.


Целта на протеста е да бъде защитен браншът. От 13 януари членовете на сдружението започнаха протест с поставянето на плакати на автобусите, а ако проблемите не бъдат решени, от 1 февруари превозите тотално спират. От същата дата спират и камионите, потвърди и Красимир Лалов, зам.-председател на Националното сдружение на българските превозвачи (НСБП). Това пък ще прекрати доставките на стоки и суровини за магазините и фирмите. Двете сдружения са се договорили за общи действия, тъй като сивият сектор при товарните превози е още по-голям, отколкото при автобусните, обясни Лалов.


Заради протеста на превозвачите транспортният министър Данаил Папазов разпореди още по-масови проверки на контролните органи. "Заедно със служителите на Националната агенция по приходите (НАП) и КАТ Министерството на транспорта ще продължи проверките сред автомобилните превозвачи", коментира от Стамболийски вчера Папазов. Той съобщи, че само за няколко дни, откакто са получили номерата на автомобилите, извършващи нерегламентирани превози, извършените проверки са над 1450. "Глобите вече са почти 100 на брой. До вчера на 17 автомобила са отнети номера, както и на два микробуса, които са хванати в нарушение", посочи Папазов. Той допълни, че има информация за нерегламентиран превоз на пътници, както и за това, че се е увеличил пътникопотокът в някои от отсечките, което означава, че предприетите мерки водят до добри резултати.


От компаниите за превоз обаче твърдят, че е нужда спецоперация, която да прогони нелегалните шофьори. "Качват хора за левче по-малко, претрепват ги на пътя, оставят ги където им падне, а после ние отнасяме всички негативи", твърдят шофьорите на автобуси. "Стандарт" провери колко хора използват за ден услугите на подобни шофьори. В рамките на 3 часа 11 жени се качиха в два микробуса, извозващи пътниците до Перник. Всички чакаха колите на спирката на градския транспорт в кв. "Овча купел". Обществена тайна е, че там спират повечето нелегални превозвачи, които взимат хляба на автобусите, като возят хора до Перник без билет. Първият микробус вчера качи 3 жени, които се прибираха от работа. "До Перник?", провикна се към жените към 16 часа вчера от прозореца си шофьор на сив бус. "Колко струва?", обади се една от жените. "Е, три лева, нали толкова взимат и в рейса", отговори водачът. Една от дамите се зачуди дали да рискува, въпреки че навън бе още светло. Тя запита другата жена дали няма да се качи с нея. След минута двете жени се качиха в микробуса с пернишка регистрация. Третата обаче остана на шосето. "Аз чакам мъжа си, но дори и да нямах превоз, не бих се качила. Тук не дават билети, не дават и застраховка", коментира още жената.


Освен частните коли, които събират хора по спирките, много от пернишките шофьори също са се отворили на далаверата. Някои от тях дори имат близки, които работят във фирмите на редовен превоз или така наречените легални. Така те знаят много добре разписанието на всеки рейс или маршрутка. И ако частните коли решават наслуки да изкарат някой лев на път за дома, то доста шофьори вече купуват бусове и умишлено събират хора от спирките. Те нямат обозначителни табелки, нямат и лиценз за превоз. Единственото, което имат, е бус и дребни за ресто. Подобни черни линии има за почти всички градове в страната. Обикновено, когато те тръгват от столицата, хората се организират в нета или просто познават шофьора, "защото им е градски".


Някои от фирмите дори слагат подставени лица по спирките, за да повтарят на пътниците колко е опасно да се возят в транспорт без застраховка.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Обстановката до голяма степен ще е непредсказуема

Обстановката до голяма степен ще е непредсказуема.