Дълговата криза в САЩ

Свързани новини

07.10.2023 08:03

Дълговата криза в САЩ ще забави растежа в Източна Азия: FT

Видян 2022 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Развиващите се икономики в Източна Азия са изправени пред един от най-ниските темпове на растеж от пет десетилетия насам в резултат на негативни фактори като протекционизма на САЩ и нарастващите нива на дълга, съобщи Financial Times, позовавайки се на данни на Световната банка.

В неделя институцията намали прогнозата си за ръста на БВП на Източна Азия и Тихоокеанския регион през 2024 г. от очакваните преди това 4,8 % на 4,5 %.

"Прогнозите показват, че регионът, който е един от основните двигатели на растежа в света, ще отбележи най-бавния си темп на растеж от края на 60-те години на миналия век, като се изключат извънредни събития като пандемията от коронавирус, азиатската финансова криза и глобалният петролен шок през 70-те години", пише FT.


Според Световната банка нарастващото геополитическо напрежение и възможността за природни бедствия, включително екстремни метеорологични явления, създават допълнителни рискове за икономическите перспективи на региона. По-слабото глобално търсене, както и нарастващият дълг на домакинствата, предприятията и правителствата също оказват влияние върху перспективите за растеж.

В доклада се посочва, че въвеждането на нови индустриални и търговски политики на САЩ по силата на Закона за намаляване на инфлацията и Закона за чиповете и науката през 2022 г. ще засегне страните от Югоизточна Азия. Съобщава се, че тези политики, предназначени да стимулират американското производство и да намалят американската зависимост от Китай, са довели до спад на износа на региона за САЩ.


По данни на Световната банка износът на електроника и машини от Китай и страните от Югоизточна Азия, включително Индонезия, Виетнам, Филипините, Малайзия и Тайланд, е намалял след налагането на новите търговски политики. В доклада се отбелязва, че търговията на САЩ със страни, освободени от ограниченията, като Канада и Мексико, не е намаляла.

"Целият този регион, който изкривено се възползваше от търговското напрежение между САЩ и Китай по отношение на пренасочването на търговията, сега страда от пренасочване на търговията встрани от него", заяви Аадитя Мату, главен икономист на Световната банка за Източна Азия и Тихоокеанския регион.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 07.10.2023 20:25

    Уникално лекарство, което взриви интернет: то е многократно по-хладно от ви.агра и е напълно безопасно на всяка възраст. С него ще имате силна и дълга ер.екция, много спе.рма и повишена издръжливост и тестостерон. Прочетете го сами+---> mub.me/medik

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни