Според Дона, ако държавният дълг се разпредели между населението на Италия, той би възлизал на 47 405 евро на гражданин или 106 446 евро на домакинство.

Свързани новини

16.05.2023 10:29

Дългът на Италия достига исторически връх

Видян 1526 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Държавният дълг на Италия продължава да расте, като през март е нараснал със 17,8 млрд. евро (19,3 млрд. долара) на месечна база и е достигнал рекордните 2,79 трлн. евро (3 трлн. долара), според централната банка на страната. Предишният исторически връх беше достигнат през февруари, когато дългът възлизаше на 2,78 трлн. евро.

В понеделник Централната банка на Италия заяви, че скокът се дължи на увеличението на потребностите на публичния сектор от заеми с 31,3 млрд. евро (34 млрд. долара), което отчасти е компенсирано от намаляването на ликвидните активи на държавната хазна до 29,4 млрд. евро.

"Нов исторически рекорд! Обезпокоително и тревожно експоненциално нарастване предвид повишаването на лихвените проценти поради новата рестриктивна парична политика на ЕЦБ", заяви Масимилиано Дона, председател на Националния съюз на потребителите.

Според Дона, ако държавният дълг се разпредели между населението на Италия, той би възлизал на 47 405 евро на гражданин или 106 446 евро на домакинство.

"Сега да планираш да намалиш данъците за всички с плоския данък означава или да се подиграеш с италианците, възстановявайки това, което даваш със ставките, с удръжки и такси, или да вкараш страната в беда", предупреди Дона. "По тази причина правителството би било добре засега да се ограничи до ограничаване на сметките за ток и газ, като възстанови отстъпките от системните такси в сметката."

Рязкото покачване на цените на енергията изостри кризата с разходите за живот в третата по големина икономика в ЕС и повиши нивото на публичния дълг, който между октомври и декември 2022 г. достигна 144% от БВП, според последните данни на Евростат.

Италианските официални лица се нахвърлиха върху Европейската централна банка заради паричната ѝ политика, твърдейки, че повишаването на лихвените проценти, целящо укротяване на инфлацията, е увеличило финансовия натиск върху една от най-задлъжнелите държави в еврозоната.

Миналата седмица ЕЦБ отново повиши лихвените проценти до 3,25% в опит да овладее двуцифрената инфлация в еврозоната.


 


© AP Photo / Luca Bruno


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец

Докато се занимавате с финансови въпроси

Докато се занимавате с финансови въпроси и грижи за