„Много сме близо до промените в Конституцията. Не само е известна датата, на която ще започне - 6 октомври, но се знае и датата, на която ще приключи конституционната ревизия – 6 декември“, каза проф. Пламен Киров, преподавател по Конституционно право в предаването „Тази сутрин“ на бТВ.

Свързани новини

21.09.2023 12:09

Да видим как ще се реализира детската мечта на Христо Иванов: Пламен Киров за новата Конституция

Видян 1062 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„След като е внесен проект, Радев няма да внесе друг“, каза преподавателят по Конституционно право пред бТВ.

„Много сме близо до промените в Конституцията. Не само е известна датата, на която ще започне - 6 октомври, но се знае и датата, на която ще приключи конституционната ревизия – 6 декември“, каза проф. Пламен Киров, преподавател по Конституционно право в предаването „Тази сутрин“ на бТВ.

По думите му, датите съобщил Христо Иванов, който дирижирал този процес. „Трябва да видим как ще се реализира детската мечта на Христо Иванов“, посочи Киров.

„Това не е обикновен законодателен процес. Тук става въпрос за изменение на Конституцията. Когато вие гласувате на първо четене, не може да промените смисъла и съдържанието на това, което е прието. В крайна сметка, когато се гласува на първо четене един проект за изменение на Конституцията, на второ и трето не може да излезете от смисъла и рамката, която е зададена с първото четене“, подчерта Киров.

„Проектът, който в момента се обсъжда, направи нещо трудно постижимо при други условия. Започнаха да си говорят гилдиите на прокурорите, следователите и съдиите“, посочи юристът. „Законопроектът определя рамката, в която протича дискусията“, каза Киров.

„Има спорове дали разделянето на ВСС на два самостоятелни съвета е от компетенциите на Велико народно събрание. Тези спорове се решават от КС“, категоричен бе той.

„Изглежда, че не сме длъжни да се съобразим с Венецианската комисия, защото нейното становище ще дойде, след като проектът е приет на първо четене“, подчерта Киров.

„Мисля, че няма проект на Конституция на президента. Ако имаше, той трябваше да бъде внесен. След като вече е внесен проект, Радев няма да внесе друг“, категоричен бе той.

По думите му, магистратите били против отнемането на правомощията на държавния глава. По-точно за назначаването на „тримата големи“.

„Вносителите четат чужди Конституции“, каза още проф. Пламен Киров.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

везни