Свързани новини

04.11.2021 13:36

Да се изследват ваксинираните, стигнали до болница, дали наистина са имунизирани: Проф. Кантарджиев

Видян 3847 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Министерството на здравеопазването трябва да ни обясни дали се вземат мерки срещу фалшивите сертификати на ваксинираните. И най-важното е - тези ваксинирани, които са попаднали в болница, а имат документ, че са с ваксина срещу Covid-19, взета ли им е веднага кръв, за да се докаже дали тези хора са ваксинирани, или - не. Досега това не е правено, въпреки че някои специалисти го предлагахме от доста време". Това заяви пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести, в коментар на данните за 14% ваксинирани, които са заразени с коронавируса.


Той подчерта, че при ваксиниране 5 до 10% от хората не изграждат силен и адекватен имунен отговор, както и на 1000 ваксинирани е възможно 50-60 души да се разболеят, "но ще го прекарат по-леко".


"Беше пропуснато времето за една правилно провеждана кампания за ваксинация в месеците, в които нямаше епидемично разпространение в страната и можеше да се направи безпрепятствено ваксинация. Това не беше направено, защото МЗ беше окуражавано - и политически, и медийно - за дейността, която извършва, сега виждаме плодовете от тази дейност", коментира професорът.


"Делта плюс не е нов щам, а е подвариант на известния индийски вариант. Няма нищо страшно в него, нищо опасно, нищо по-различно в прекарването на заболяването. Нито е по-смъртоносен, нито е по-прилепчив", каза проф. Кантарджиев


Това не е нов вариант, това е един от 117-те подварианта на Делта варианта и се казва AY42. Предполага се, че той се разпространява с 10% по-бързо от варианта Делта плюс, посочи професорът.


Този подвариант AY42 се покрива от сегашните ваксини и преболедувалите коронавируса имат защита срещу него, подчерта проф. Кантарджиев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

водолей

Може да откриете, че прекарвате повече време сами

Дали заради разпукващата се пролет или просто е дошъл