Вицепремиерът Мария Габриел заяви пред Националното съвещание на ГЕРБ, че повече от всякога е нужно правителството да работи за национално отговорен дневен ред и за европейското развитие на България, и предупреди:

Свързани новини

26.06.2023 09:31

Да направим коалиционно споразумение с ППДБ: Борисов

Видян 1833 пъти | Коментари 3
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Или сядаме и правим коалиционно споразумение, или е игра на Сърдитко Петко”, обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на националното съвещание на партията му във Велико Търново. Коментарът дойде във връзка с ултиматума на ППДБ от петък - да се съгласи със 7 условия, които да се разпишат в документ, носещ името Механизъм за гарантиране на реформаторската програма.


“При неизпълнение на тези гаранции, ще поискаме оставката на правителството”, каза съпредседателят на ПП Кирил Петков, който фактически заговори за абдикация на собствения си кабинет. Ако беше по-подготвен, щеше да знае, че това се прави чрез вот на доверие. Повод за детинската му реакция и излизането от залата - прецедент за управляващи, станаха амбициите ППДБ да сложат свои хора начело на БНБ и регулаторите без да се консултират с другите партии, което останалите, разбира се, не приеха.


Списъкът му включва: общ борд за назначение на регулатори; спазване на вече одобрената обща законодателна програма; пътна карта за съдебната и конституционна реформа; реформа в службите; съгласуван закон за антикорупционната комисия; преработка на ИК; обща позиция за законността на референдума на Възраждане.


На свой ред, Борисов изрази готовност да се разпише такъв документ, но само ако е под формата на официално коалиционно споразумение, което да урегулира всеки аспект от съвместното управление. Припомняме, че Доброто категорично не желае да има подобен документ, тъй като упорито отказва да признае, че има фактическа коалиция с ГЕРБ.


"Доброто нещо тук е, че разбраха, че както се работи в Европа, трябва да се работи и тук. И това става чрез коалиция. Дали е коалиционно споразумение, думата коалиция няма значение. Подписан документ”, категоричен бе Борисов. "Ние такива подписахме и с Реформаторския блок, и с Патриотичния фронт. Имаме една декларация и я следваме”, напомни той.


“Те (ППДБ) узурпираха цялата власт и сега започнаха да готвят местните избори. Назначиха си министрите - да, съгласуват ги с Мария, но просто си ги назначават, назначиха си зам.-министрите, без да ни питат, химикалът е у Денков. Надолу подменят поголовно всичко, без това да е описано в декларацията. А ни поставят 7 нови условия. Защо? Или сядаме и правим коалиционно споразумение, каквото има в Германия - 100, 200, 300 страници, където дори и за Мараджиев в Съединение да има какво се прави. Ми и аз съм сърдитко", каза лидерът на ГЕРБ.


“Ние като първа политическа сила добронамерено върнахме мандата, а от Промяната решиха, че могат да командват тяхната партия, да командват НС и да се сбият с президента. Ок. Само че ние не сме съюзници в истинския смисъл на думата, няма го никъде подписано това нещо", подчерта Борисов.


"Сега да подпишем. Като си дойдат от там, където са отишли, ще се срещнем и ще продължим. Ние им предложихме коалиционно споразумение, но трябваше да мине месец и половина, за да се сетят, че само така работи истинската коалиция", настоя той.


Борисов още веднъж настоя, че неговата партия следва декларацията, която ротационните премиери Николай Денков и Мария Габриел представиха още при обявяването на кабинета.


"Всеки опит този национално отговорен дневен ред да бъде подменен с личен или преследващ користни цели, ще бъде безмилостно критикуван не само от нас, от българските граждани", заяви на свой ред вицепремиерът Габриел по време на срещата на ГЕРБ.


"Всеки ден ние с акад. Денков все повече показва как прекрасно работим в екип. Ние си имаме доверие, обсъждаме, вслушваме се в мнението на другия и мисля, че това е видимо. Истината е, че това е работещото решение", заключи тя.



 Снимка: БНР


Егор Глазунов



 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Чурулик Марйкин 26.06.2023 16:01

    Кой ни прокле с американското проклятие - да живеем в интересни времена?!!!

  • 002 Чичо Пена 26.06.2023 16:00

    Разбирам го, Томи педалисимото ! Таман устроиха всички свои кадри трудово за 12 години, а сега тези им развалят работата ! Не може така ! А на Кирчов татко, бай Петко, намерихте ли нещо дето да взима много пари и нищо да не прави?!!

  • 001 Месията 26.06.2023 15:59

    Та НАЙ – ПОСЛЕ СТАНА ЯСНО С КАКВО СЕ ЗАНИМАВАТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ КОЧИНАТА БУЛГАРИСТАН !!! Кирил Петков отишъл да кара кайт в Гърция, всички го чакат за преговорите на ПП с ГЕРБ / Асен Василев спешно е заминал за Коня да учи дервишките танци. Всички го чакат, но не знаят защо. / Мария Габриел колтучи домати в Хаджидимово, всички я чакат и се молят да не удари градушка. / Румен Спецов помпа мускули в НАП и еректира. Никой не знае защо прави така! / Бойко Борисов храни зайци в Банкя, всички чакат да ги опраска с 200 - и зайците и авджиите. / Денков умно глави ряпа взе да вади. С две ръце я хваща, силно се напъва, пъшка и опъва – тя се не поклаща !!! ТА ТОВА Е УМСТВЕНИЯТ КАПАЦИТЕТ НА ГЕЙ БЪЛГАРИЯ !!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

везни

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот,