Световната правителствена среща на върха в Дубай

Свързани новини

31.03.2022 12:32

Да дадем шанс на дипломацията в променящия се свят: Африканските лидери за войната в Украйна

Видян 922 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Много африкански държави се стремят да запазят неутралитет в конфликта между Русия и Украйна, за да дадат шанс на дипломацията и да се съсредоточат върху собственото си икономическо и политическо бъдеще в свят, който е в процес на радикална промяна, заявиха лидери от континента на конференция в Обединените арабски емирства в сряда.




САЩ и техните съюзници оказват натиск върху други държави да се присъединят към кампанията им за санкции срещу Русия, като преди това твърдяха - във връзка с Украйна - че суверенните държави имат право свободно да избират съюзите си, без да бъдат "тормозени" от други.


 


"Въздържахме се, защото искаме светът да даде шанс на дипломацията", заяви танзанийският вицепрезидент Филип Мпанго на Световната правителствена среща на върха в Дубай, според The National, вестник в Абу Даби.




Мпанго се позовава на гласуването на неговото правителство в Общото събрание на ООН на 2 март. Необвързващата резолюция, призоваваща Русия да се изтегли от Украйна, беше подкрепена от 141 членове на ООН, пет гласуваха против и 35 се въздържаха, включително 17 африкански държави.




Мпанго заяви, че африканският континент преживява "съдбоносен момент" и е свидетел на "трансформация на търговските пътища от установените колониални към Африка, която прави повече бизнес с източния свят" Това е възможност за континента да постигне напредък, като разнообрази културата си и използва технологиите за по-добро взаимодействие със света - добави той.


 


"Свидетели сме на разместване на тектоничните плочи, особено с възхода на Китай и Индия на световната икономическа сцена", каза Мпанго.


 


 


Променящите се глобални обстоятелства са възможност за африканските нации да изградят нов път за себе си, заяви министър-председателят на Гвинея Мохамед Беавоги.




"Намираме се в ключов момент, тъй като светът е в криза", казва той. Години наред хората казваха: не се притеснявайте за войната, защото тя е само в Африка. Сега тя е в центъра на Европа и изведнъж ни се налага да избираме", каза той в Дубай. "Искаме да проверим дали е възможно да съберем хората около една маса, за да разговарят помежду си. "




Африка има свои собствени проблеми, които изискват вниманието на правителството, заяви министър-председателят на Уганда Робина Набанджа.




"Имаме повече проблеми и въздържането е начинът на дипломация", каза тя.


 


По-рано тази седмица угандийските войски влязоха в сблъсък с подкрепяните от Руанда бунтовници М23, които преминаха от източно Конго. Докато конгоанските войски и бунтовниците се сражават, в района пада хеликоптер на мироопазващата мисия на ООН, при което загиват всичките осем офицери на борда.


 


 Това не означава, че конфликтът между Москва и Киев не засяга континента. Голяма част от Африка внася зърно както от Русия, така и от Украйна, но търговията е прекъсната поради военни операции и западни санкции.

"Вече сме свидетели на бързо увеличение на цените на храните, увеличаваме разходите за торове и цените на стоманата", казва Мпанго.


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

стрелец