Свързани новини

26.03.2015 16:12

Business Insider: Банковата система на Украйна се разпада

Видян 932 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сриването на националната валута и дълбокият икономически спад се отразяват катастрофално на банковата система на Украйна, пише Business Insider, цитиран от БЛИЦ.


Само през тази година 12 украински банки са загубили лиценза си, в още 14 е въведено временно управление. През миналата година са взети лицензите на 17 банки на фона на политическата криза, конфликта в Донбас и последвалата рецесия – напомня изданието.


През февруари курсът на валутата спадна с 30% по отношение на долара. Украинската Национална банка опита да проведе валутни търгове и да повиши лихвите от 14 на 19,5%, но усилията са се оказали напразни.


Банките са загубили до 40% от целия обем валутни кредити. Проблемът е там, че докато голяма част от кредитите са в чужда валута, доходите на украинците основно се формират от постъпления в национална валута. Дълговете на банките през последните два месеца единствено растат - се казва в статията.


Средният показател за достатъчност на собствените средства, по който може да се съди за надеждността на банката, в украинските финансови учреждения през февруари е спаднал с 10% под регулативния минимум, се казва в статията.


Остава открит въпросът по какъв начин украинските власти ще намерят средства за рекапитулация на финансовите учреждения – сега Киев се сблъсква с необходимостта от преговори с международните кредитори за преразглеждане на задълженията по изплащане на държавния дълг. Не е обаче изключено, че кредиторите да предпочетат да спасят крехката банкова система на Украйна, вместо да я оставят да рухне, защото ще повлече след себе си цялата финансова система на страната.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

риби

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа

Не позволявайте да ви налагат темпо на работа, което