Свързани новини

05.06.2018 17:36

Бронзовата къща се оказва въдица за управляващите

Видян 2525 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Експеримент дали въпреки нежеланието на обществото може да му бъде наложен проект на съвременно изкуство в най-чувствителната част на градската среда – сърцето на европейска столица. Като нещо такова определи целия процес около своята Бронзова къща авторът Пламен ДеяноФ, както роденият в бг провинцията австриец държи да се изписва името му.


Това става ясно от дълго видео, което той е разпространил в мрежата, но  известният ни творец Петко Дурмана направи достояние на гилдията и на нас, а 19 минути изгледа протяжното филмче. То показва дискусия от тази пролет във Виена, като има грижливо са направени субтитри на български език. Дразнителят разказва с насмешка как е успял да оплете цялото ни общество да обърне внимание на творбата му.


Майтапът е дори, когато обяснява как му хрумнало да я оприличи на Хрельовата кула в Рилския манастир, без изобщо да я е имал предвид. И как управляващите му се хванали на въдиците. Той специално благодари на „единствения готин човек” – дипломат от австрийското посолство, чиято поява да лобира за проекта пред институциите ни те сами решавали да приемат като австрийска намеса и поради това веднага склонявали на нея.


Деяноф разказва как управляващите сами са му давали съвети как да заобикаля „елегантно” наложителните обществени и гилдийни дискусии, които се налагат преди реализацията на всеки проект, особено на главното за България място.


Той напоително представя кадри от историята, за да се види колко важна е позицията на бившия мавзолей, който според него е бутнат през 1990 г., което не отговаря на истината, както и някои други негови твърдения в забавната му сказка във Виена.


Той дава и пример как е направил от нищо – нещо и дори туристическа атракция, като трябвало да открие изложба в Париж, а тя била в ателието му в Берлин, но хиляди хора прииждали и си плащали по 3 евро вход, за да гледат какво би следвало да бъде изложено във френската столица, а то било общо – взето нищо.


Авторът на Бронзовата къща започна на 4 юни изнасянето на модулите за инсталацията от площадката, където бяха струпани един месец по-рано. По думите на художника пред Площад Славейков фундаментът ще се сглобява на друго място и след това обратно ще бъде доставен там, където отдавна вече трябваше да се издига.


Напомняме, че кметът на София Йорданка Фандъкова винаги е била противник на идеята, което още преди решението за поставяне на Къщата 19 минути писа, но тя беше наложена от видни познавачи в Столичния общински съвет. При това въпреки предупрежденията на скулптори и архитекти от различни поколения и течения, че нещото е направено така, че не може да се закрепи, понеже не отговаря на никакви изисквания. Макар и с минимална площ от 25 кв.м то затрудни изпълнителите. Данъкоплатецът даде поне 60 000 лв. до момента за т.нар. Бронзова къща. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

ДА! Комат в името на формата

ДА! Комат в името на формата

Къде отивате, ако сте в София през ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби