Свързани новини

15.06.2018 09:33

Браним Истанбулската в Европарламента

Видян 4540 пъти | Коментари 4
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България бе остро порицана от всички политически групи (с едно единствено изключение) в Европейския парламент за отказа си да ратифицира Инстанбулската конвенция, която защитава жените от насилие. Единствено крайните популисти похвалиха София за решението ѝ да се откаже от международния документ.


На този фон голямо впечатление направи зам.-министърът на Лиляна Павлова по европредседателството Моника Панайотова, която дръпна реч в защита на конвенцията от името на българското председателство на Съвета на ЕС, пише Медиапул. Представителят на българското председателство говори за документа пред ЕП сякаш не знае какво се случи в София само преди три месеца.


В края на миналата година правителството предложи Народното събрание да ратифицира конвенцията. Националистите от "Обединени патриоти" обаче започнаха кампания, включително с фалшиви аргументи, срещу конвенцията. Обществото бе засипано с предупреждения, че Истанбулската конвенция ще доведе до легализиране на гей браковете, има риск от внос на травестити от Иран и други измислици.


В кампанията срещу конвенцията се включиха президентът и всички парламентарни партии без ГЕРБ, като особено активни бяха българските социалисти и тяхната лидерка Корнелия Нинова.


В крайна сметка ГЕРБ се отказа и изтегли документа, а в момента казусът е оставен в ръцете на Конституционния съд.


Европейският парламент обсъди днес въпроса с Истанбулската конвенция по повод навършването на една година от подписването на документа от институциите и държавите в ЕС.


Пред депутатите в Страсбург Моника Панайотова посочи, че борбата с всяка форма на насилие срещу жените е в същината на уважението към основните права.


"Тези престъпления нямат място в ЕС. Конвенцията е рамка срещу домашното насилие и насилието срещу жените. Тя е средство срещу всякакво насилие над жени, за защита на жертвите и за преследване на насилниците", каза Панайотова, цитирана от БТА.


По нейните думи конвенцията допринася за равенство между мъжете и жените. "Съветът на ЕС насърчава ратификацията на документа", каза зам.-министърката. Тя дори цитира данни от проучване в ЕС за насилието над жените от 2014 г., според което 33 на сто от европейките, навършили 15 години, са били подлагани на физическо или сексуално насилие. Всяка втора жена в ЕС е била жертва на някакъв вид сексуално посегателство.


"Насилието срещу европейските жени струва 109 милиарда евро на година, всеки от нас трябва да участва в борбата с тази несправедливост, обяви българката".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Аз бих пратил Моника в Истанбул и там да и 'дръпнат' една'реч'.

  • 003 пепи 30.06.2019 14:08

    браните мръсотията и разврата в ЕС

  • 002 Anonimen 30.06.2019 14:08

    не ни налагайте мръсни и долни номера за разврат.....

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Ако българиските делегати имаха "топки", щяха да покажат дебел среден пръст на всичката сган от европарламента (от които изключвам, разбира се, "крайните популисти"). Майната му на евро съюза, който вече е евро халифат, майната на америкастан, майната на рашистан, само съюз с Унгария.

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец