Състоянието на мексиканския телекомуникационен магнат Карлос Слим

Свързани новини

25.12.2023 09:30

Босът на А1 в Клуб $+100 млрд.

Видян 6010 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Състоянието на мексиканския телекомуникационен магнат Карлос Слим, собственикът на А1, надхвърли границата от 100 милиарда долара за първи път, няколко години след като той беше коронован за най-богатия човек в света.

Докато 83-годишният магнат е направил няколко основни промени в портфолиото си през последните години, той язди „супер песото“, което доведе до скок на мексиканската валута с около 14% спрямо щатския долар тази година.

Слим е добавил около 27 милиарда долара към състоянието си през 2023 г. – включително 3 милиарда долара в четвъртък – за да увеличи преднината си като най-богат латиноамериканец, според индекса на милиардерите на Bloomberg. Като цяло той падна в глобалната класация до 11-то място, тъй като основателите на технологии до голяма степен заеха челните места.

По-голямата част от състоянието на Слим от 101,5 милиарда долара идва от телекомуникационната компания America Movil SAB, която събира почти 40% от приходите си в мексикански песо и също има експозиция към еврото от операциите си в Австрия. Акциите на Grupo Carso SAB на Слим, която прави всичко - от строителство до опериране на ресторанти и магазини, скочиха със 109% тази година и са най-добре представящите се в референтния индекс на Мексико.

Предприятията на Слим тази година направиха един от най-големите си залози досега върху производството на суров петрол в Мексико, като закупиха участие в проекта за мега петролно находище Zama. Неговата испанска строителна фирма FCC набра 965 милиона евро (1,1 милиарда долара), продавайки 25% дял в поделение на канадския пенсионен оператор CPPIB и се съобщава, че се стреми да придобие мажоритарен дял във фирмата за недвижими имоти Metrovacesa. През ноември America Movil увеличи мажоритарния си дял в Telekom Austria AG до 58%.

Артуро Елиас Аюб, говорител и зет на Слим, отказа коментар.

Седмична вечеря

Дори след като прехвърли някои дялове в своите компании на шестте си деца, Слим продължава да е активен всеки ден и запазва по-голямата част от отговорностите за вземане на решения, според хора, запознати с графика му.

Слим все още събира разширеното си семейство на седмична вечеря в къщата си в Мексико Сити. Неговите синове, които бяха поставени на ключови роли в групата от компании, не се представят и не са се разклонили, за да направят свои собствени инвестиции, казаха хората, пожелали анонимност при обсъждане на лични въпроси.

Сега третото поколение се издига в редиците и е започнало да заема управителни и изпълнителни места.

Внучката Ванеса Хадж Слим е член на борда на America Movil и Grupo Carso. Нейният брат Родриго оглавява Sanborns Hermanos, а другият брат Даниел е в борда на Minera Frisco SAB заедно с братовчед им Диего Слим.

Слим, чиито ливански родители емигрират в Мексико през 1902 г., прави кариера, като прави възходящи залози за страната в момент на дълбоки кризи. Той беше един от най-големите бенефициенти на широкомащабна приватизация в края на 80-те и 90-те години на миналия век, като заграби Telmex и го превърна в гиганта America Movil, който оперира в 22 държави и отчете приходи от 42 милиарда долара миналата година.

Източник: Fortune.com



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

рак