Свързани новини

17.08.2020 09:42

Борисовите идеи нямат общо с Венецианската комисия: съдия М.Тодорова

Видян 1109 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Добра новина е, че темата за съдебната реформа е поставена на дневен ред и не позволява отстъпление. Това заяви в „120 минути“ съдия Мирослава Тодорова, която е и бивш председател на Съюза на съдиите в България относно предложенията за конституционни промени в системата.


По думите ѝ в множество становища Венецианската комисия е алармирала за проблеми във функционирането на Висшия съдебен съвет.


„Тази конституционна аритметика, която ни предложи министър-председателят също не е удовлетворяваща. Макар че се заявява, че тя съответства на предложенията на Венецианската комисия. Те не съответстват, защото и да бъде прието изменението - съдиите, избрани от съдии пак ще бъдат малцинство. Причината е, че двамата председатели на върховни съдилища също са избрани от тях“, обясни магистратът.


Тя допълни, че плюс Двамата големи, парламентарната квота ще има превес с един. Съдия Тодорова посочи, че в общественото пространство се налага мнението, че съдебната реформа е проведена, предложението за разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска колегия е козметичен детайл.


„Това не е вярно, защото след приемането на измененията в Конституцията, следващото становище от 2017 г. на Венецианската комисия – видяха проблема, че съдиите продължават да бъдат зависими от прокуратурата и от политическата квота“, коментира съдия Тодорова.


На въпрос дали тя самата е зависима – тя отговори, че в съдебната система се случват катаклизми и даде пример, че е била уволнявана и след това възстановявана. „Политическата класа винаги е имала превес във ВСС, всички проблеми на политическата класа вече са част от съдебната власт“, допълни тя.


Относно предложенията за главния прокурор – да се намали мандата му от 7 на 5 г. и да бъде изслушван от Народното събрание на всеки шест месеца, съдия Тодорова попита: 


„Защо в предложенията на министър-председателя не пише нищо за прокурорската колегия. По същество, отговорността и отчетността на главния прокурор е функция на прокурорската колегия. Трябва да мислим как прокурорската колегия ще осигурява обществения контрол“, посочи магистратът.


Тя уточни, че съдиите не трябва да взимат страна относно антиправителствените протести, защото те са в ролята на арбитри и не трябва да се компрометират.


 



 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Може да откриете, че прекарвате повече време сами

Дали заради разпукващата се пролет или просто е дошъл