Свързани новини

21.02.2012 13:23

Борисов отряза пипало на здравния октопод

Видян 1872 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вчера министър-председателят Бойко Борисов лично уволни заместник-министър Гергана Павлова. Това стана само два дни, след като 19’ в понеделник обясни, че откакто тя е вице в здравеопазването, болниците плащат лекарствата средно с 25% по-скъпо, като в някои случаи процентите са над 350! Ето защо не стигат пари за здраве, ето защо 14 болници в страната, спасяващи от смърт над 400 000 болни българи, бяха закрити, ето защо системата не може да се отпуши и да заработи.
Павлова, която бе заместник по лекарствената политика е бившият мениджър в същия ресор на Софарма Трейдинг. Това пък е възлова фирма от Здравния октопод, който обрисувахме още през есента на миналата година. Лидер на това раково за българския народ образувание е Огнян Донев.
Чрез влиянието на Стефан Софиянски, към чийто бизнескръг от Общинска банка принадлежи, той добива Софарма по времето на Костов за по-малко пари, отколкото заварва в дружеството. Чрез схеми негови стават и Софийски аптеки, които бяха закрити, но станаха основа на това, което е днес Софарма Трейдинг.
С идването на Павлова за разпределител на държавния бюджет за лекарства от 600 млн. и на още 400 млн. в качеството и на шеф на Надзора на здравната каса, делът на октопода в този милиарден бизнес стигна до 70%, по данни на брюкселското издание Ню Юръп. Дори законът бе променен по нейна воля така, че не търгове, а директно договаряне с доставчици да зарежда болниците. Чрез завишаването на цените и препълване на складовете с медикаменти посредством подкупни директори, здравните заведения биват въвличани в дългове.
С помощта на вицепремиера Дянков, чиято е другата замка в здравеопазването Деси Димитрова от бахайската вяра, фалиралите болници се закриват. Следващият етап е бъдещата им приватизация срещу несъществуващи или силно надути дългове за лекарства.
Гергана Павлова, както се вижда не е единствената за уволнение в министерството. В здравната каса също има хора за махане. Например представителят на КРИБ в борда. Както е известно, това място беше заето от Огнян Донев, докато 19’ писа за очевадната неморалност вотрият най-голям производител, първият търговец на лекарства, съдружник в частни болници и здравни фондове да бъде шеф на Националната каса. То е все едно да бъде пуснат вълка в кошарата.
В този борд господинът бе пратен от предалия му поста на шеф на КРИБ така да се каже олигарх Иво Прокопиев. От неговия приятелски кръг е и вицепремиерът Дянков. А също и президентът Росен Плевнелиев, който напоследък искрено се опитва да се отърси публично от този тежък товар.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци

Ще действате доста неразумно

Ще действате доста неразумно, защото преценките ви за