Свързани новини

02.03.2020 10:52

Борисов кани Ердоган на среща с ЕС в София

Видян 1388 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 


Провеждането на среща на върха ЕС-Турция в София до края на седмицата, която да е посветена на бежанската криза от последните дни и ситуацията в Сирия ще предложи българският премиер Бойко Борисов на турския президент Реджеп Ердоган, съобщава 24 часа.


Тази вечер Борисов е поканен на неформална вечеря в резиденцията на Ердоган в двореца "Аксарай" в Анкара. Преди разговорите българският премиер вече е разговарял с президентката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президента на ЕС Шарл Мишел и редица европейски премиери като гръцкия Кириакос Мицотакис и австрийският Себастиян Курц. Преди да излети за Анкара Борисов има насрочен телефонен разговор и с президента на Франция Еманюел Макрон.


Всички европейски лидери са съгласни за провеждането на обща среща с Ердоган. Като в София ще присъстват и премиерът на Хърватия Андрей Пленкович, който в момента председателства ЕС, и канцлерката на Германия Ангела Меркел, която е следващият председател на съюза. Една от целите на срещата в София ще е и разговор между Ердоган и Мицотакис, който да тушира напрежението между Гърция и Турция от последните години.


Българският премиер обаче не отива при Ердоган като посредник на ЕС, а като заинтересована страна, защото България има интерес от бързо потушаване на военните сблъсъци в Сирия и спиране на нелегалните мигранти, разясниха български дипломати.

Срещата ЕС-Турция в София би трябвало да се проведе преди края на тази седмица като целта на евролидерите била да изпреварят разговори на Ердоган с руския президент Владимир Путин.

България не за първи път ще е домакин на разговори ЕС-Турция. През 2018 г. Борисов организира такава среща между турския президент Реджеп Ердоган и тогавашните шефове на ЕК и Европейския съвет Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск във Варна. Там отново основна тема бяха бежанците, спазването на споразумението ЕС-Турция и опазването на човешките права в южната съседка на България.

 


 


 


 



Етикети
, , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион

През този ден фокусът ви може да се измести към общуването

През този ден фокусът ви може да се измести към