Гергана Грънчарова

Свързани новини

02.04.2024 09:25

Бойко Рашков е назначил жената на Нотариуса в ГДБОП: Документ

Видян 1166 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Държавна тайна е дали убития Мартин Божанов-Нотариуса е бил нещатен сътрудник на МВР. Дори да е бил, няма защита от разследване. Това казват от МВР в остра своя позиция по повод "нестихващите опити за неверни внушения и злепоставяне на Министерството на вътрешните работи по отношение на твърдения за умишлено отбягване на отговора дали Мартин Божанов е бил нещатен сътрудник ".

Ведомството пусна и заповедта за назначаването на съпругата му Гергана Грънчарова в ГДБОП. Конкурсът е започнал, когато Христо Терзийски е бил министър и завършил на седмия ден на Бойко Рашков на поста. От МВР посочват и че по време на изборите за кметове през м.г са въвели нова система, която довела и до рекорден брой сигнали.


Днес заседава временната комисия в парламента, която беше създадена, за да разследва влиянието и обвързаностите около групата на Мартин Божанов - Нотариуса.


Трима главни прокурори са извикани, за да бъдат изслушани. Изпълняващият функциите на главен прокурор в момента Борислав Сарафов, Иван Гешев и Сотир Цацаров.


Иван Гешев вече е заявил, че няма да може да присъства, защото не е в страната.


Ето цялата позиция на МВР:

Категоричното становище е формулирано в Приложение № 1 т. II. 3 и 5 към чл. 25 от Закона за зашита на класифицираната информация. Дали едно лице Е ИЛИ НЕ Е доброволен сътрудник на органите на МВР представлява ДЪРЖАВНА ТАЙНА по смисъла на Закона, разгласяването на която е наказуема по смисъла на чл.357, ал.1 от Наказателния кодекс. Същевременно не съществува правна възможност за защита от наказателно преследване на лице, приело доброволно сътрудничество с МВР.

В отговор на често изтъквания упрек кой и кога е назначил съпругата на Божанов в структурите системата на МВР прилагаме копие от заповедта за нейното назначаване.

Вменяването на вина на Министерството на вътрешните работи за бездействие по отношение на ефективното противодействие на престъпления, свързани с купуване на гласове по време на местните избори, то категоричният отговор се съдържа в публикуваната в интернет-страницата на МВР статистика от проведените последни избори.

Недоумяващият въпрос е защо шест месеца по-късно се извежда спекулативно заключение, с което се омаловажава трудът на хилядите служители, ангажирани в охраната на изборния процес и борбата с т.нар. купен вот. Нека припомним и факта, че точно в този период „неработещата" система въведе новия момент – използване на специализирано приложение Географска информационна система „Изборни процеси" – инструмент, създаден да подпомага МВР при произвеждането на избори.

Обръщаме внимание и на факта, че провеждането на изборния процес и неговата организация по закон е възложена на Централната избирателна комисия. Правомощията на МВР са строго регламентирани и се отнасят до охраната на изборния процес и недопускане на престъпление против политическите права на гражданите.

По-късно вечерта в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" депутатът от ПП-ДБ Бойко Рашков обясни защо е подписал назначаването на съпругата на Мартин Божанов-Нотариуса за служител на ГДБОП. Според него името на Гергана Божанова било предложено след проведен от дирекцията външен конкурс за нови служители, който бил проведен докато министър бил Христо Терзийски от ГЕРБ.

"Изтича конкурсът, има няколко души, които са издържали изпитите, и в списъка е и Гергана Божанова, която е външен кандидат в смисъл, че тя не е била служител на МВР", отбеляза той и добави, че в практиката на ГДБОП нямало нито един външен конкурс за назначаването на външен кандидат, всички били от служби на МВР, защото поне малко трябва да разбират от полицейска работа, а тя е била сервитьорка в "SS club" на Божанов. Очевидно този конкурс е обявен много преди аз да стана министър на вътрешните работи, защото моята и нашата информация е, че между Божанов и тогавашния директор на ГДБОП е имало доста здрава връзка, иначе няма обяснение как така съпругата на Божанов изведнъж се явява и печели този конкурс", коментира Рашков.

Той нямало как да не подпише назначението на съпругата на Нотариуса, защото бил министър от една седмица и не можел да проверява всички назначения, обясни депутатът от ПП-ДБ.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.