Турската закуска е нещо, което трябва да се види. Дилек Горпе обяснява, че огромното количество храна е предназначено да гарантира, че гостите са добре обслужени и че никой не изпитва нужда да бърза.

Свързани новини

27.08.2023 07:08

Бохемският рай, който се превърна в магнит за суперяхти

Видян 12833 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Анталия е град, окъпан в слънчева светлина и изпечен в историята. Намира се на красивия тюркоазен бряг на Турция и е скритото бижу на Средиземноморието. Място, където луксозните хотели, обширните плажове, поразителните руини и тихите селца създават нещо наистина уникално.

Градът е най-големият на този участък от южното крайбрежие на Турция. Датиращ от 150 г. пр.н.е., той е бил заселен от гърците, управляван от римляните и разширен от османците. Днес той е сърцето на турския туризъм, като хиляди хора идват да си починат край водата и да разгледат богатствата, които се намират по крайбрежието и във вътрешността на страната.


Турска традиция

Въпреки че хотелите и плажовете са това, за което повечето туристи идват в Анталия, не е нужно да ходите далеч за истински турски традиции. А няма нищо по-традиционно от неделната закуска в близките планински села. Тъй като в района има 300 слънчеви дни в годината, планинският въздух предлага отдих от горещините. Има дори възможност да се разположите на маса в пресъхнало речно корито и да се насладите на спокойното начало на деня.

Турската закуска е нещо, което трябва да се види. Дилек Горпе обяснява, че огромното количество храна е предназначено да гарантира, че гостите са добре обслужени и че никой не изпитва нужда да бърза.

"(Може да сте) сити, но седите половин час и ядете още малко. След това можеш да прочетеш вестника си или да правиш нещо друго, а после да си легнеш и да подремнеш. "


Горпе е жител на Анталия и познава района добре, тъй като е прекарал години в резервации на групи за хотелите в града и в проучване на местната хранителна сцена. Ястията от спанак, плоски хлябове и солени понички се заливат с обилно количество чай, като всичко това се приема, както предлага Горпе, толкова бавно, колкото времето позволява. В Анталия, изглежда, бързането не е на дневен ред.

Не става дума само за ядене, колкото и добри да са местните продукти. Селата тук запазват старинния си дух, който е далеч от модерните атрибути на шикозните курорти по Средиземноморието. Край пътищата има много работилници, в които дърводелци събират дървен материал от горските масиви и изработват скулптури на животни, които се продават като сувенири. Съществува дълбоко уважение към пейзажа и старите обичаи, което прави Анталия наистина много специална.


Край водата в Бодрум


Тези традиции никога не са далеч, дори по крайбрежието на оживения Бодрум, където туристите се излагат на слънце и се наслаждават на времето, забравяйки за ежедневието. А извънредният хотелиер и ресторантьор Сахир Ерозан знае това по-добре от всички. Красивият му бутиков курорт Maçakizi е свързан с миналото, тъй като за първи път е открит от майка му през 70-те години на миналия век. Той запазва старинния си облик, но има много модерни елементи, които да задоволят и най-капризните гости.


Хотелът започва да функционира като селски пансион със закуска, но скоро се превръща в място за бягство на светските персони.

"Отзад имаше овце, крави, магарета. Беше красиво и ми хареса", казва Ерозан. "(Никога няма да забравя) онази година, когато прекарах лятото тук - това беше 77-ма. Същата зима заминах за Щатите, за да уча, и дълго време не се върнах тук. И някак си нещо в мен ме накара да се просълзя".

"Това са миризмата, цветът и усещането за нещата", казва той за любовта си към Бодрум.


Бохемски рай


Никой не олицетворява тези бохемски корени така, както Джемил Ипекчи. Известният турски моден дизайнер идва тук за първи път през 60-те години на миналия век, като се присъединява към тълпата хипита, които вярват, че са попаднали в рая.

"Влюбих се в хората в Бодрум", казва той. "Защото бяха толкова луди. Ходехме тук на море, за да плуваме голи. Никой не ни гледаше!"

"Нямаше изобщо нищо", казва той, застанал на крайбрежната улица, оглеждайки сегашната сцена от първокласни хотели и ресторанти, "А тук имаше само може би пет къщи, старите къщи. А плажът все още беше тук."



Той обаче не скърби за това. Според него промяната е неизбежна. И освен това все още чувства Бодрум в сърцето си.

"Все още е в сила", казва той. "(Бодрум) ви дава свобода. Искам да кажа, че тук хората не се интересуват от това дали си милионер, дали си известен, дали си шик или не. . . ако си приятен за общуване, те разговарят с теб.

"Нямам деца. Нямам жена, нямам съпруг. Вече нямам любовник. Моята любов е Бодрум. "


 Източник: CNN


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец