Работниците от топлофикацията и мините в Перник се събират пред автогарата в града. А енергетиците от ТЕЦ Бобов дол блокират пореден ден пътен възел Бинека.

Свързани новини

02.10.2023 09:50

Блокадата на енергетиците се разраства, отсвириха Денков за среща

Видян 1469 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За четвърти пореден ден миньори и енергетици блокираха основните магистрали в страната - Тракия и Струма и пътя към границите със Сърбия и Македония. Те протестират, за да изразят своето несъгласие с решението на правителството да изпрати териториалните планове за справедлив преход  в ЕК. Енергетиците посочват, че протестът им не засяга само конкретни работни места, а запазването на стабилността на целия енергиен сектор.

Според тях било измамно обещанието, че до 2038 г. ще има българска енергетика. От плановете ставало ясно, че след 2030 г. ще останат минимални въглищни мощности за критично потребление. А 80% от работещите сега централи ще бъдат в историята. Енергетиците посочват, че базови мощности се заменят с други базови, за да се гарантира енергийната стабилност. За тях никой не говори и ред няма в териториалните планове, коментират те.

Работниците от топлофикацията и мините в Перник се събират пред автогарата в града. А енергетиците от ТЕЦ Бобов дол блокират пореден ден пътен възел Бинека.
Продължава блокадата и на АМ Тракия, Подбалканския път в района на Гурково и Прохода на републиката. Магистралата остава затворена в двете посоки на изхода за Стара Загора и пътя Стара Загора-Димитровград, както и подбалканския път София-Бургас на разклона за Гурково, където е и началото на Прохода. Той също е затворен с 2 "прозореца" - неделя между 16 и 20 ч. и в понеделник от 6 до 10 ч. сутринта. Новото е, че сега протестиращите блокираха и пътя Раднево-Нова Загора на източния изход на миньорския град, както и за кратко - изхода на Нова Загора към Стара Загора.

Премиерът Николай Денков няколко пъти се опита да организира среща с протестиращите от сектора. Поканени бяха лидерите на КНСБ и КТ Подкрепа, както и други представители на синдикатите  в бранша, които обаче отказаха да отидат на срещата в МС.

Напомняме, че т.нар. териториални планове за централите в областите Стара Загора, Перник и Кюстендил бяха изпратени на ЕК в последния възможен трети срок. Това беше необходимо, за да получи България  част от няколко милиарда лева от ЕС, с които ще се гарантират работни места за хората в трите региона след затварянето на мощностите през 2038 г. “Финалните версии на плановете трябва да бъдат одобрени от ЕК и страните-членки до края на т.г.”, съобщи министърът на енергетиката Румен Радев при среща с административното ръководство на ТЕЦ Марица изток 2.

След преговорите с него, синдикални лидери обявиха, че няма да се отзоват на поканата на премиера. Те настояха и за извънредно заседание на МС, на което техни представители да обсъдят с властта спорните планове.

“Разнопосочни са посланията, които изпращат министърът на енергетиката и премиерът. Все още никой от протестиращите не е видял какво е изпратено в Брюксел”, коментира шефът на КТ Подкрепа Димитър Манолов. „Хората от Марица-изток, от Бобов дол, Перник и всички останали отказаха да ходят на такава среща. Аз няма какво да правя сам на нея. Казах и на министър-председателя за това и от тук тръгвам за Стара Загора. Нещата са казани просто и ясно”, посочи той.

„Ние дойдохме 10 хил. тук в София, за да говорим с вас, а вие ни излъгахте. Ако имате нещо да ни кажете, елате да ни го кажете тук – това е посланието, което чух от колегите от Стара Загора”,  призова Манолов.


Шефът на КНСБ Пламен Димитров, лидерите на миньорската и енергийната федерация към конфедерацията също обявиха, че не приемат отправената покана от премиера. Те уточниха, че причината да не участват в преговори при Денков е ясно изразеният отказ от страна на протестиращите миньори и енергетици за разговори в МС в неделя.


 Егор Глазунов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 02.10.2023 12:45

    пуснаха тролчетата да ни обясняват глупостите на горката грета колко е хубаво да мрем от студ и глад или да тичаме като немили недраги за слугинаж по чужбина, а пишман бизнесменчетата да си живуркат спокойно от парите, които трябва да се дадат на всички

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог