Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен присъства на пресконференция във Федералното министерство на външните работи в Берлин на 24 юни. (Mika Savolainen/Pool/Getty Images)

Свързани новини

06.07.2022 11:43

Блинкен ще разговаря за отношенията с Украйна с китайския външен министър

Видян 1408 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще се срещне с китайския си колега по време на срещата на външните министри от Г-20 в Бали тази седмица, за да проведе "откровен обмен на мнения" относно реакцията на Пекин на войната в Украйна, съобщава CNN.

Най-важният приоритет на срещата между Блинкен и китайския външен министър Ван И е да се "подчертае нашият ангажимент за интензивна дипломация и поддържане на отворени линии за комуникация с Китайската народна република", заяви помощник-държавният секретар по въпросите на Източна Азия и Тихия океан Дан Критенбринк в разговор с репортери във вторник.


"Очаквам, че по време на тази среща ще можем да обсъдим, така да се каже, предпазните огради на отношенията, така че нашата конкуренция да не се превърне в грешна преценка или конфронтация", каза той.



Управляващата комунистическа партия на Китай не осъди войната на Русия в Украйна, нито дори я определи като инвазия. Междувременно китайските държавни медии представят на гражданите си внимателно цензурирана версия на войната и повтарят изказванията на Кремъл за НАТО.

Миналата седмица Китай за първи път беше включен в "Стратегическата концепция" на НАТО, приета на срещата на върха на блока в Мадрид. В документа се излагат предизвикателствата пред сигурността на ръководения от САЩ военен съюз, като същевременно се очертава курс на действие, а сега се казва, че амбициите на Китай и неговите "принудителни политики" поставят под въпрос интересите, сигурността и ценностите на съюзниците.


Този ход беше предприет, след като Групата на седемте най-големи демократични икономики (Г-7) включи строги формулировки по отношение на Китай в свое комюнике, публикувано дни след като стартира план за инвестиции в инфраструктура, за да се противопостави на китайската инициатива "Пояс и път".
(Mika Savolainen/Pool/Getty Images)
 
 
 

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.