08.12.2009 19:46

Бюджетът за реклама на България пада 3 пъти

Видян 1387 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Три пъти ще бъде орязан бюджетът за реклама на България като туристическа дестинация през 2010 г. По информация на сайта Bulgaria-news.bg, одобрените средства за популяризирането на страната са едва 1,7 милиона лева. Общият бюджет предвижда изразходването на 3,4 млн., но половината от тях ще отидат за стари задължения.


През 2009 г. средставата бяха около 5 милиона, а други 64 милиона лева бяха защитени от председателя на закритата вече Държавна агенция по туризъм Анелия Крушкова в кабинета Станишев пред Европейския съюз и те идват на три транша за развитието на сектора, в това число и за популяризиране. 


Новината бе посрещната с потрес от бранша, който е най-силният експортен отрасъл за нашата страна и в него са постоянно заети над 100 000 души и тройно повече сезонно. От години хората от туристическия сектор се борят парите поне да бъдат 10 млн., защото преките ни конкуренти Турция и Гърция разполагат с чутовни бюджети и вече отнемат дори българския пазар от родния бизнес.


Особено активни са комшиите откъм Босфора, които залагат не само на традиционните билбордове и тв клипове, но и на скритата реклама на Истанбул и курортите си в толкова популярните напоследък сериали от типа на Перла. Те осигуряват безплатен достъп на турския туризъм до най-гледаното време на нашите национални телевизионни канали.


Още по-тежък става ударът, като се има предвид, че активният сезон беше най-слабият у нас за последните 5 години заради тежката икономическа криза на основните западни пазари, особено английския и скандинавския. Чуждите туристи паднали катастрофално с 19,4%, а приходите са надолу със 17,5% за юли-септември по данни на НСИ, цитирани от професионалното издание Гранд хотели. Спадът е от 10 милиона на 8,2 милиона нощувки. Най-много числото се дърпа надолу от ирландците. При тях сривът е тотален – с 55,3%. Не е розово положението с шведите – намалели са с невероятните 39,6%.  Британските туристи, които бяха втория най-голям пазар за дестинацията България, са на трето място в негативната листа с минус 31,5%. Компенсацията идва от стабилните немски туристи и добрите резултати на руския и румънския пазар.


За да насърчи притока на туристи за идното лято и да защити милиардите приходи на бранша, които закърпват трагичното отрицателно търговско салдо на родината, бизнесът бе заложил амбициозни цени на рекламата. Само кампанията в Германия трябваше да струва 2,5 млн. лв без ДДС, във Великобритания е отделен бюджет от 2.4 млн. лв., а в Русия - 1.4 млн. лв., припомня Bulgaria-news.bg.


Прави чест на ресорния заместник-министър Иво Маринов, че намери смелост да оповести лошите новини пред големите професионални организации, на една от които до преди половин година беше виден деятел.


Сега спасението на давещия се бранш е в ръцете на самите давещи се.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

везни

Спонтанно предложение от ваша страна да направите услуга

Спонтанно предложение от ваша страна да направите