По нейните думи това е състезание за уреждане на лобистки и корпоративни интереси и понеже са много партиите в тази сглобка, не могат да си наместят интересите.

Свързани новини

28.07.2023 11:26

Бюджетът е антисоциален, лобистки и рисков: Корнелия Нинова

Видян 1306 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Понеже партиите в сглобката са много, не могат да си наместят лобистките интересите", коментира по отношение на приемането на бюджета лидерът на БСП
 
“Бюджетът е антисоциален, лобистки, рисков и несигурен за изпълнение.” Такава оценка направи лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването “Лице в лице”.

“Те няма да удържат 3% дефицит. Асен Василев ги е заложил като приход, но  парите от Плана за възстановяване и устойчивост няма да влязат, защото не са приети необходимите закони. Това означава по-голям дефицит - дупка в бюджета, която трябва да се запълни или със заем, или с рязане на разходи”, обясни тя.  
 
Според нея бюджетът е антисоциален, защото всички социални предложения на БСП са били отхърлени - безплатни лекарства за деца, увеличение на майчинството, на вдовишките надбавки, минимална заплата да стане 850 лв.  

“Тоест доходите са замразени, а цените растат”, обобщи Нинова.
 
По нейните думи това е състезание за уреждане на лобистки и корпоративни интереси и понеже са много партиите в тази сглобка, не могат да си наместят интересите.  
 
“Заседанието на Народното заседание започна шоково. Министърът на финансите, който е излъчен от управляващото мнозинство, идва да представи бюджета. Излиза депутат от ГЕРБ на парламентарната трибуна, посочва неговия си министър и казва: “Този е лъжец”. Това никога не се е случвало в българския парламент”, разказа лидерът на БСП.
 
Корнелия Нинова даде пример за лобизма в бюджета: “Асен Василев предлага свръхпечалбите на енергийните дружества да отиват във Фонда за енергийна ефективност и оттам да се преразпределят като подкрепа за икономиката и населението. Делян Добрев казва да не се вземат тези пари, защото енергийните лобита не искат тези пари да отидат в държавния бюджет.”  
 
Тя припомни, че изземването на свръхпечалбите на енергийните дружества бе направено и по времето на правителството на Кирил Петков и подчерта, че това е европейска политика, с която да се подпомогне икономиката. “Тогава го направихме и в най-тежката криза запазихме икономиката и излязохме на първо място в Европа по ръст на промишленото производство”, подчерта Нинова.
 
По нейните думи има и лобизъм в полза на банките в предложението фирми с персонал над 100 души да изплащат възнаграждения само по банков път: “Такива преводи означават нови банкови такси върху работодатели и работници, означава по-малка заплата. От БСП предложихме на Асен Василев да се запише в закона, че никакви такси няма да се прилагат за превод и теглене на заплата. И почна един спор - може ли да е до размера на минималната заплата. Не - до размера на цялата заплата, така че цялата сума да е освободена от такси. Асен Василев прие нашето предложение и каза, че отива да прави такъв текст. Разговаря с банките, банките скочиха. В крайна сметка, предстои да видим дали Асен Василев е изпълнил това обещание. Дано да внесе този текст и аз се радвам, че БСП го направихме, защото то е в полза на хората.”
 
Във връзка с конституционните реформи на ПП-ДБ, Нинова бе категорична, че БСП няма да ги подкрепи в този им вид.
 
“Ние искаме да водим сериозен разговор за съдебна реформа. Това, което предлагат от ПП-ДБ не е сериозен разговор. Доста конституционалисти казват, че част от предлаганите конституционни промени са за Велико Народно събрание”, подчерта тя и допълни: “Ако искат сериозен разговор и приемат предложения от нас за промени, готови сме за това.”  
 
Нинова обясни къде са проблемните моменти: “Те искат мнозинството от прокурорската квота във Висшия съдебен съвет да се избира от парламента - т.е. засилване на политическото влияние. Искат през Конституцията да закрепят властта, която имат в момента за години напред. Това е порочното в техните идеи. Една Конституция трябва да се променя за 50 години напред, тя не трябва да зависи от конюнктура - че днес е ПП на власт, утре - БСП.”
 
И бе категорична, че това, което се е случило до момента, е било фалшива съдебна реформа: “Да махнат Гешев и да изберат Сарафов.И всичко забуксува. Сега искат продължение на това.”  
 
Нинова видя партиен интерес в предложението за ограничаването на мандатите на кметовете, което, по нейните думи, го правят понеже не могат да победят на местни избори.
 
“Станислав Владимиров е разследван от европрокуратурата, има доклад на Сметната палата, на АДФИ за извършени нарушения от него като кмет. Той отдавна се прегърна с Бойко Борисов и си уредиха всичките водопроводи и далавери. Виждаме, че ГЕРБ са си го харесали за кандидат-кмет за Перник, ние ще си издигнем свой”, коментира Корнелия Нинова по темата за местните избори, добавяйки, че социалистите ще  имат кандидати в почти всички градове и в по-голямата част от селата.  
 
“В София кандидатите вдясно виждате какви спорове водят, а са много еднакви - няма истинска алтернатива на досегашното управление. Вие да сте ги чули да говорят нещо срещу управлението на ГЕРБ в София? Не - те са си едно. Така че има път за алтернатива и БСП може да представи алтернативен път за развитието на столицата”, каза още тя и уточни, че Ваня Григорова не е решена все още като кандидат на БСП, процесът на издигане на номинации върви и партията ще вземе решение през септември.
 
Нинова обясни защо БСП иска провеждането на референдум срещу джендър идеологията в училищата: “Виждаме, че тя навлиза в училища, в детски градини и в живота ни и смятаме, че единственият начин това да бъде спряно е народът да се произнесе. Искаме да сме майка и баща, а не родител 1 и родител 2. Искаме да се спазва българската Конституция и да сме мъж и жена, а не нещо трето. Заради семейството, заради децата ни - най-вече заради тях. Всички над 18 години са свободни да решават как да живеят живота си и с кого, но не пипайте децата.”
 
Но заяви, че не е оптимист, че ще се стигне до провеждането му: “Казвам го със съжаление и неудобство пред всичките тези над 200 хиляди души, които се подписаха, защото виждам какво прави мнозинството в парламента. Те отхвърлиха вече един референдум за еврото, няма да допуснат и този.”  
 
“Този път слоганът на нашия национален събор е “Бузлуджа за мир”. Войната в Украйна създаде толкова много болка, смърт на много хора, проблеми в икономиката и енергетиката - обърка целия свят. Изходът от това е свалянето на оръжие от двете страни, преговори и устанояването на траен мир. Това ще бъде най-важния ни призив”, каза в заключение Корнелия Нинова.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

лъв