Финансовата рамка е изчислена при дефицит от три процента - на начислена основа със запазване на голяма част от първоначално предложената капиталова програма.

Свързани новини

28.07.2023 10:42

НС одобри окончателно Бюджет 2023

Видян 1124 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Парламентът одобри окончателно Бюджет 2023 година на заседание, започнало 9 часа сутринта вчера и продължило почти 21 часа.

Финансовата рамка е изчислена при дефицит от три процента - на начислена основа със запазване на голяма част от първоначално предложената капиталова програма.

С текстовете са осигурени средства за увеличение на възнагражденията в редица министерства и други ведомства, каквито са МВР, ДАНС, НОИ и други.

За БНР също има осигурени допълнителни средства, като над предложените от министерството депутатите добавиха  1 500 000 лева.

С думите: “Уважаеми колеги, добро утро и честит бюджет” председателят на парламента Росен Желязков закри заседанието, продължило близо 21 часа, а финансовият министър Асен Василев в крайна сметка изрази задоволство от приетите текстове.

“Бюджетът е в първоначално зададените параметри с 3% дефицит, със сериозна капиталова програма, с едно преразпределение от част капиталовите разходи към допълнително заплащане, което парламентът направи, в размер на около 300 милиона лева и като цяло с голяма част от фискалните мерки запазени, така че да могат да се съберат приходите”.

Заплатите на служителите във фирмите с персонал над 100 души ще се плащат задължително по банков път.

И други изменения бяха направени директно в Пленарната зала. Венко Сабрутев от ПП-ДБ обясни за платежната сметка по основни операции:

“Не се заплащат такси, когато са за сметка на получени средства от трудови възнаграждения, пенсии, помощи и обезщетения по социално осигуряване и социално подпомагане, стипендии за ученици, студенти и докторанти. Сметката за основни операции се обслужва безплатно”.

Депутатите отхвърлиха идеята клиент, който не е получил редовен касов бон в заведение, да може да си тръгне без да плати сметката, но оставиха 9 процентната ДДС ставка за ресторантьорския бранш до края на годината. Фирмите, регистрирани по ДДС с касови наличности над 50 000 лв. ще трябва да ги декларират на всеки 3 месеца. Мартин Димитров от ПП-ДБ.

“Намаляване на сивата икономика, мерки срещу сивата икономика, което е важна цел и на правителството, и на Народното събрание, но също така да не се допуска прекалена административна тежест за бизнеса”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

лъв