Свързани новини

05.10.2021 10:16

Бит и обгазен протестиращ осъди СДВР

Видян 1363 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) е осъдена да плати 3500 лв. обезщетение на човек, обгазен със сълзотворен газ и бит по време на протестите срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев на 2 септември миналата година. Това е решил Административният съд в София, видя Сега в регистрите. СДВР е осъдена още да плати 475 лв. за адвоката на П.Д. и 310 лв. за разноски по делото, т. е. общо 4285 лв.


"Съдът не намира обяснение за действията на полицейския служител, напръскал очевидно лежащ в безпомощно състояние на земята човек със силно действащо химическо вещество. Тези действия в случая по никакъв начин не са били свързани с основанията за използването на такива помощни средства, но могат да бъдат определени като особено необоснован акт на насилие и нечовешко отношение. Това действие е още по-укорително, защото е извършено от подготвен и добре екипиран полицейски служител срещу гражданин, изразяващ гарантирано от Конституцията му право на протест, без да застрашава обществения ред", пише в решението на съдия Доброслав Руков.


От жандармерията отговорят на иска, че наистина е употребена физическа сила, но не се знае дали от служители на СДВР или на жандармерията. Освен това, тези действия били законосъобразни, защото имало групово нарушаване на обществения ред, който следвало да бъде възстановен. Това причинило страдание на гражданите, но то не надхвърля прага на суровост. Освен това П.Д. с поведението си бил предизвикал действията на служителите на МВР и затова не му се дължало обезщетение.


Медицинската експертиза установява, че мъжът е получил контузия на гърба и таза, вследствие на удари с твърд, тъп предмет. Той се е възстановявал около 3 месеца, като първите 2 седмици е изпитвал интензивни болки. Независимо, че експертизата не включва лютивия спрей, съдът намира за доказано, че е бил напръскан и това му е причинило болки и страдания.



Двама свидетели разказват по делото, че П.Д. е участвал в протеста, но не е посегнал на служителите на реда, нито е нарушил обществения ред.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 оставка и отговорност 05.10.2021 10:35

    Да ги плащат виновните за това Терзиев и Младенов. Задължителна оставка на Фандъкова, която приютява разкритите престъпници и корумпета на Борисов и неговата ОПГ на хранилка на столичани. Не стига, че окраде милиарди обществени средства, фалира Топлофикация, напълни офшорните сметки на Тиквата и приближените му бизнесмени, ами и такива нагли и цинични назначения. То не беше Тонев, то не беше Боршош, то не е и сега и тази герберска калинка Ивайло Иванов, която се прояви в изключително негативна светлина по време на гражданските протести м.г Фандъкова може и да е излязла от селото, но селото е дълбоко в нея, корумпирана и водена за каишка болонка столичани не заслужават за кмет

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

дева

Днешният ден подчертава важността на оригиналността

Днешният ден подчертава важността на оригиналността,