160 души от 10 страни са сред хората, които ще говорят на тридневния форум в София, организиран от dir.bg.

Свързани новини

20.06.2023 11:53

Бг идея е ядрената еврокоалиция и газовият Ринг за солидарност: Президентът

Видян 2864 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България, заедно с Франция, е инициаторът на Ядрената коалиция в ЕС, която наложи този вид енергия да бъде призната като чиста и приоритетна и пак ние сме автори на т.нар. газов Солидарити ринг, който доставя азерския, вместо руски, газ до Румъния, Унгария и Словакия. Тези новини съобщи президентът Румен Радев, който откри третият форум Зеленият преход в ЦИЕвропа. 160 души от 10 страни са сред хората, които ще говорят на тридневния форум в София, организиран от dir.bg.

Зеленият преход е цялостна трансформация на обществото, не само енергийна

Това беше акцентът в 30-минутното слово, което президентът изнесе, без да чете и дума, гладко и изброявайки порой от факти и числа. Той сравни работата, която имаме да извършим тази и следващите 2 години с военна операция, като за илюстрация се върна към годините си в американския генералщабен център, където се е квалифицирал.


Радев открои още много свършени от служебното правителство, което назначи, неща за зеления преход. Започна обзора си от газовата независимост. България е единствената държава, която получи пълен достъп до всички резерви на турската Боташ, като на нея можем да разчитаме за 1,5 млрд.куб. м газ годишно, заедно с 1 млрд.кубика от Азербайджан и още 1 млрд. куб. м от терминала в Александруполис, Гърция. Оттам към Бургас ще тече и нефт.


„Максимално оползотворихме това, което никой не може да ни отнеме – географското ни положение”, каза държавният глава и даде пример и с други подготвяни проекти като слънчевата връзка от Азебрайджан към Унгария например – супер авангарден проект за енергийна диверсификация.


Той очерта постигането на стратегическа автономия за ресурси и капацитет за съхраняването им не само на България, но и на ЕС като основна задача пред нас. Войната в Украйна, както каза той, ни свари неподготвени за това, но в изключително кратки срокове вече сме осигурили базата, която нямахме.
Подчерта заслугите на служебните му кабинети и за включването ни в Европейския алианс за батерии – част от цялостна програма за развитие на е-мобилност, по която задачата ни е да станем лидери на Балканите.


Имаме и основа за това като водеща страна в производството на части за автомобили и по-специално на електрически коли. 350 наши завода правят 8 млрд.лв. продукция годишно, а както каза президентът: „На практика няма кола в Европа, за която да не са използвани произведени у нас авточасти”.
Направената от служебните му кабинети стъпка е създаването на специална индустриална зона в този сектор на е-мобилността.


Заедно с това са развивани и други важни елементи като свързаността. „Русия се лиши от транспортните коридори от Азия към Севера на Европа, които минаваха през нея и те вече са през нас”, разкри президентът и посочи статистиката, според която за 2 г. товарните возила са скочили с 1 млн.у нас в тази връзка, а и бизнесът с превоз на стоки по суша е традиционен за България.
С много усилия през последната година чакането на тези камиони тип ТИР по границите ни е спаднало 4 ПЪТИ.
Развиваме спешно и другите транспортни свързаности. Пускаме втора жп линия с Турция, а пристанищата в Кавала и Варна ще имат съвместно българо-гръцко управление, така че

си връщаме излаза на Бяло/Средиземно море

Президентът продължи с одобрения вече 3-та мост над Дунав и подчерта, че след ротацията на румънското правителство, очакваме интензивна работа по направата му, както и по програмата Бърз Дунав за речни превози на стоки и хора.


Радев открои и ускорената дигитализация и човешките ни ресурси в ИТ-сектора като важен фактор за развитието на зеления преход във всички области.


Председателят на Народното събрание Росен Желязков пожела на първо място „парламентът да съществува”, за да се ускори забатачената от 45-ото до това 49-о НС работа по пакет енергийни закони. Единият от тях трябва да осигури регулирания пазар за битовите абонати на ток поне до 2026 г. Трябва да се реши въпроса със закриването на въглищните мини и централи от Маришкия и другите басейни в следващите 15 г., без това да ни лиши от ролята на енергиен балансьор, каквато от десетилетия имаме в целия регион на Югоизточна Европа.


Желязков похвали България, която се оказва номер 4 в ЕС от 27 държави по намаляване на вредните емисии. „Не с 30, а с 50%”, илюстрира гордостта ни той. Много важен акцент, на който той държи в законодателната работа на НС са поправки в нормативната база на енергийната ефективност и възобновяемите източници, за да закрепим ролята си на лидери.


Министърът на икономиката Богдан Богданов, който при служебното правителство е бил шеф на Българската агенция за инвестиции, продължи темата, като подчерта, че 100% от инвеститорите търсят алтернативни възобновяеми източници. Важен акцент от изказването му беше, че на практика ПОЛОВИНАТА СРЕДСТВА ОТ ПЛАНА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И УСТОЙЧИВОСТ – БЛИЗО 6 МЛРД.ЛВ., СА НАСОЧЕНИ КЪМ ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ЗЕЛЕНИЯ ПРЕХОД.  


Илиян Костадинов


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

риби

Това е подходящ момент да се съсредоточите върху изграждането на силни

Това е подходящ момент да се съсредоточите върху