Свързани новини

18.07.2013 16:30

Безсрочните разрешения за таксита стават срочни

Видян 1305 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Направихме анализ на допуска за издаване на разрешение за водач на таксиметров автомобил у нас и смятаме, че то трябва да стане срочно - до 3 г.


Това заяви Валентин Божков, изпълнителен директор на ИА "Автомобилна администрация" по време на дискусия в транспортната комисия на НС, предаде репортер на БГНЕС.


Дискусията е на тема: "Безопасност на движението по пътищата при осъществяване на таксиметров и автобусен превоз на пътници". Поводът за нея са тежките ПТП в страната и особено трагичната катастрофа на бул. "Цариградско шосе", при която загина младо момиче.


В дискусията участват зам.-министърът на транспорта Георги Тодоров, както и представители на Министерството на транспорта, на браншови организации, на КАТ и др.


Разрешението за водач на таксиметров автомобил трябва да стане срочно, за да можем да подлагаме на проверка тези водачи в края на изтичане на периода на валидност на документа, продължи Божков. Акцентът трябва да е върху самоконтрола и контрола и да се наблюдава степента на агресия при тези водачи, каза той. Голяма част от тях не работят по правилата и с новите мерки смятаме да защитим обществения интерес. Таксиметровите водачи всяка година трябва да дават документ за констатиране на състоянието им. Към настоящия момент удостоверението е безсрочно и не се изисква подновяването му, напомни Божков. В момента тече проверка на ДАНС, МВР и прокуратурата, която обхваща всички таксиметрови компании и водачи на таксита, подчерта той. За последните 10-15 г. няма отнето разрешение за извършване на дейност на таксиметрова компания, добави Божков.


Един от основните акценти е психологическият подбор на водачите на МПС, а психотестовете трябва да бъдат правени прецизно, заяви зам.-министърът на транспорта Георги Тодоров. Ще изискваме от всички компании и лица, които осъществяват такава дейност за своя сметка да разполагат със свидетелство за съдимост, за да няма водачи със съдебно минало, продължи той.


Изказа се и идеята да се въведе патент върху таксиметровата дейност, както и временно отнемане на удостоверението на водач при второ произшествие за 3 или 6 месеца. Както и по-строги санкции при нарушаване на правилата за почивка и работно време. Още другия понеделник ще има среща между ИА "Автомобилна администрация" и МВР, за да си изяснят ситуацията и да си поставят оперативните задачи.


Необходима ли е промяна на закона, къде е причината за тези произшествия и дали случилото се на "Цариградско шосе" не е единичен случай, запита участниците в дискусията председателят на комисията депутатът от ДПС Камен Костадинов. В страната имаме 40 000 таксиметрови шофьори, разпределени в 24 000 коли, които се движат по пътищата, заяви Румен Крумов, председател на Националния съюз на превозвачите.


Не трябва да решаваме проблемите на парче, призова той. Какво при нас е сбъркано, какво създава чувството за безнаказаност при голяма част от шофьорите, които си позволяват всичко на пътя и какво да се промени в законите така, че наложената санкция незабавно да бъде приложена към извършителя, продължи с въпросите Крумов. Той е убеден, че санкцията трябва да бъде незабавна, включително и арест на място при извършено тежко нарушение. Според Крумов контролът и самоконтролът на неизрядните водачи е незадоволителен. Той изреди и проблемите с фалшивите и платените книжки, които също не са изкоренени.


Има и предложение, когато се возим в обществен превоз винаги клиентът, ако има съмнения, да се обади на тел.112 и да помоли шофьорът да бъде проверен. Друг участник в дебата смята, че на всички спирки на обществения транспорт на бул. "Цариградско шосе" трябва да се сложат предпазни колчета.


Целта на дебата в НС е да се обобщят различните мнения и да се стигне до законодателни промени, за да се реши проблемът с безопасността на движението, е становището на Камен Костадинов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Важен ден

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Важен ден, особено за взаимоотношенията ви с околните.