Свързани новини

27.11.2018 09:30

Без заплати за октомври в правителствена болница, шефът й отсъства цяла седмица

Видян 3906 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   В т. нар. правителствена болница – Лозенец – не са получавали заплати за октомври, вече почти с месец закъснение. А се оказва, че там работят лекари, сестри и санитарки с мизерни заплати, научи e-vestnik от източници от болницата.

Болницата е на пряко подчинение и бюджет на Министерския съвет. Нейният шеф проф. д-р Любомир Спасов не се е мяркал в болницата от една седмица, дошъл е за пръв път сега в понеделник да успокоява персонала. Но вече едно обещание за изплащане на заплати в предишния петък не е изпълнено. Хора от персонала подават молби за напускане. Санитарки, които са най-ниско платени, не могат да издържат и месец без заплата. Т

Не е за вярване, но и в момента в болницата има лекари с основна заплата 700-800 лева и незначителни надбавки над това, брутна до около 1000 лева. Трудно е да се обяснят причините, след като шефът на болницата д-р Любомир Спасов според публикувани и неопровергани информации е взимал средно по 15 000 лева на месец допълнително възнаграждение върху заплата си. От болницата тогава обясниха, че това са надбавки за операции, допълнителна работа и т. н.

Политиката на директора е да поддържа добре платени избрани хирурзи и лекари, останалите са с мизерни заплати. И те не напускат болницата, защото някои от тях работят там по 20-30 години, има добра техника, средата е добре поддържана, а и в някои сектори работата не толкова натоварваща.

Причините за забавянето на заплатите изглежда са поради едно дошло изневиделица решение на Министерския съвет отпреди седмица
да превърнат болницата в педиатрия

Решението изглежда идва директно от премиера Борисов, който в духа на популизма от края на соца раздава сгради. Малко преди 10 ноември 1989 г. тогавашната власт раздаде десетина скъпи сгради в София, построени за разни администрации и държавни фирми, да станат болници и поликлиники. Сградата на „Булгартабак” например, на Попа в София, трябваше да стане стоматология. Много от решенията не се осъществиха поради невъзможност. Сега решението е болница да стане пак болница, но пак има проблеми.
През 1990-1991 г. в болница „Лозенец” е настанена педиатрия, в духа на тогавашното разграждане на тоталитарната система, но после предиатрията е преместена, защото мястото е било неподходящо.
В приетият неотдавна бюджет за 2019 г. няма предвидено перо за педиатрична болница.

България няма педиатрична болница. Педиатриите в България са пръснати като отделения в различни болници в София. И изпращани от цялата страна деца обикалят от болница на болница, ако имат по-сложна диагноза.

Т. нар. правителствена болница „Лозенец”, обаче, в момента е гериатрична болница. Пациентите им са предимно пенсионери, което е естествено за застаряваща нация и намаляващ брой деца.
За педиатрия трябва да се намери подходяща болница или да се дострои започнатата още при социализма в комплекса на медицинска академия. Но опитът да се преобразува „Лозенец” в педиатрия може да завърши злополучно, по метода „Развали къща, направи колиба”, смятат лекари не само от правителствена.

В болница „Лозенец“ има скенери и тежка апаратура, която почти не е нужна на педиатрия. Монтирана в специални помещения, от които трябва да се демонтира и изнася, което е


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.