Свързани новини

08.11.2018 09:52

В болниците вече се плаща и "избор на санитар"

Видян 6151 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 
България е на първо място по хоспитализации и брой болници на глава от населението в Европа. Пациентите доплащат от джоба си изумителните 50% от разходите за здравеопазване. Частните болници и новите дейности в лечебните заведения не спират да се роят. Като решение на този проблем здравният министър Кирил Ананиев предложи два фантасмагорични модела, пише Сега. Единият - пълна демонополизация на здравната каса и поемане на здравното осигуряване от частните застрахователни компании, а другият - запазване на НЗОК, но с въвеждане на допълнителна задължителна вноска, отново в частните фондове, с която да се поема част от лечението. И наскоро обяви, че в работните групи в МЗ, които обсъждат двата модела, изкристализирал и трети, още необявен. А предварителна реформа, която да подготви почвата за новите модели, ще се осъществи догодина с прелицензиране на всички болници по нови стандарти, т.е. с опит по административен път да се намали - евентуално - патологично разрасналата се болнична мрежа.

Това, което това ръководство на МЗ, подобно на всички преди него, отказва да направи, е да остойности лечението. Предлага се промяна в приходната част, с която всички граждани да продължат да издържат болниците, но няма анализ колко всъщност струва това. Приемаме, че 8-те милиарда лева, които годишно се плащат с публични средства и от джоба на болните, са реалните разходи за системата, без да имаме каквото и да било доказателство да това. Плащаме ги сега, явно ще продължим да ги плащаме и в бъдеще.

Ето няколко примера как болниците компенсират прословутото си "недофинансиране" и за какво излиза - според официалните фактури, че плащаме.

Открай време раждането е сред медицинските дейности първенци по събиране на пари от пациентите. С някои изключения няма бъдещи родители, които не биха дали мило и драго, за да подсигурят по всички възможни начини появата на детето си. А възможности им се предоставят много.

Болница "Авис Медика" в Плевен, например, таксува с по 225 лв. раждащите със секцио жени. Сумата се плаща за индивидуален стерилен сет и е отделно от избора на екип. В сета има "компреси и чаршаф за маса за инструменти, лепяща лента, бебешка пелена, престилка, кърпа за подсушаване на оперативното поле, превръзка за оперативна рана, синя купа, еднократен скалпел", като за сет плащат и спешни случаи. Логичният въпрос, естествено, е гарантира ли се стерилност при раждането на пациентките, които не плащат 225 лв., и той е стигнал и до институциите - здравната каса и агенция "Медицински одит". По закон за лечение, поето от здравната каса - какъвто е случаят с раждането, не може да се иска допълнително заплащане от пациента, освен за медицински изделия, които не са покрити от НЗОК. При това в клиничните пътеки, в които се допуска доплащане за медицински изделия - стентове, клапи, протези, стави, това е изрично посочено и раждането не е сред тях. Отделно има и наредба за достъпа до медицинска помощ, според която гражданите могат да плащат за допълнително поискани услуги, но извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, т.е. за раждане не следва да се доплаща извън избора на екип. Който - според същата наредба, не може да е повече от 900 лв.

Официалното обяснение на здравната каса при плащането на стерилен сет е, че при проверка от болницата са обяснили, че отговарят на всички европейски изисквания и затова ползват еднократни консумативи от най-висок клас, за което и - в конкретния случай - пациентката е била информирана. От "Медицински одит" пък отговарят, че са проверили 4 такива случая в лечебното заведение и са установили, че е спазен Законът за здравето в частта му за осигуряване на достъпна и качествена медицинска помощ. Освен това според одита в случая е доплатено за консумативи, а не за услуги, и няма нарушение на наредбата за достъпа. Което значи, че всяка болница може да поиска каквито реши пари за всеки един консуматив, който ползва, въпреки че пациентът се отчита и по клинична пътека и не може да му се искат допълнително пари за лечението.

Апропо - този момент не е далеч. Стабилна част от болниците искат от пациентите да си носят чаршафи, например.

За раждане се доплаща във всяка болница, макар - в обществените лечебни заведения най-вече, все още да има и жени, които минават и метър.

Още само два информативни примера. В болница "Вита" в София родилките си осигуряват "ВИП пакет за


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

рак