От МВ уверяват, че се полагат всички усилия да се задържат и дори намалят цените на газа, което би позволило да не се увеличава цената на топлинната енергия от 01.01.2023 г.

Свързани новини

23.10.2022 08:55

Без двойна тарифа на тока за бита

Видян 4861 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Служебното правителство се отказва от предложението, което анонсира само 2 дни по-рано, за двоен брояч на тока за битовите потребители, съобщи Министерството на енергетиката.


Напомняме, че по-рано ведомството излезе с предложение хората, които ползват повече електроенергия, да плащат по по-високи цени.


С аргумента “защита на битовите потребители и на бюджетните средства”, служебният енергиен министър Росен Христов призова НС да одобри въвеждането на два прага на регулирани и субсидирани цени за зимно и лятно електропотребление от 1 януари 2023 г. Идеята налагаше редица промени в Закона за енергетиката. "През зимата хората ползват средно по 800 киловатчаса месечно, а през лятото – 300 киловатчаса ток. Всичко над тези стойности да бъде по цена на свободния пазар", обясни тогава министърът.


Сега от ведомството обосноваха отбоя с „постигнатите успехи в гарантиране на надеждната работа на енергийната система”.  Заради всичко това не се налагало въвеждане на двойни тарифи на тока.


"Служебното правителство категорично няма да извежда битовите потребители на свободния пазар на електрическа енергия. България е третият нетен износител на електрическа енергия в Европа и няма да допуснем българите да се товарят с непосилни сметки за ток", допълниха от МЕ.


"Полагат се всички усилия да се задържат и дори да се намалят цените на газа, което ще позволи да не се увеличава цената на топлинната енергия от 01.01.2023г. Този успех ще помогне да се избегне свръхнатоварването на енергийната и електропреносна система през отоплителния сезон. При непредвидени ситуации и нов ръст на цената на газа, ще се търсят механизми за компенсиране на потребителите", посочват от министерството и препоръчват темата да не се политизира.


"Силно се надяваме проектобюджетът и предлаганите мерки за компенсация на потребителите и стабилизиране на енергийната система да не станат заложник на предизборна надпревара", се казва още в съобщението на енергийното ведомство", което явно пророкува нов предсрочен вот.



Снимка: БГНЕС


Кирил Пламенов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 до 1 23.10.2022 12:24

    Не за Путин, всичко е за дрогирания Зеленски. Заради неговите непрекъснати искания за милиарди и военна техника ЕС и нейните народи бавно колабират защото се управляват от назначени от глобалистите боклуци и самоотвержени слуги като Урсула. Не стигат далаверите и за 70 милиарда за ваксини и насилственото им прилагане, ами сега се грижи и за кукуто Зеленски за сметка на тия, за които е поставена да се грижи

  • 001 Anonimen 23.10.2022 11:28

    И как я стабилизирате пустата система ??? Всичко за Путин, всичко за победата му ??? Да живее братския руски народ? А ние, ние кога ще живеем ???

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

риби