САЩ "ефективно ще се конкурират" с Китай, който е описан като "единственият конкурент, който има намерението и все повече възможности да промени международния ред", но ще ограничат взаимодействието си с Русия до "ограничаване" на "опасната" страна.

Свързани новини

13.10.2022 10:19

Белият дом представи стратегия за национална сигурност

Видян 834 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Белият дом публикува първата си официална Стратегия за национална сигурност за почти двегодишното президентство на Джо Байдън, заменяйки временната версия, приета през март 2021 г.


При представянето на документа в сряда съветникът по националната сигурност Джейк Съливан описа предстоящото "решаващо десетилетие", което включва две "основни" предизвикателства: съревнование за "формиране на бъдещето на международния ред" и справяне с "транснационални предизвикателства" като тероризма, изменението на климата и пандемиите.


Политиката кодифицира настоящите напрегнати отношения между САЩ, Русия и Китай по начин, който според критиците създава предпоставки за нова Студена война, като определя "сили, които налагат авторитарно управление с ревизионистична външна политика" като "най-належащото стратегическо предизвикателство за Вашингтон".

САЩ "ефективно ще се конкурират" с Китай, който е описан като "единственият конкурент, който има намерението и все повече възможности да промени международния ред", но ще ограничат взаимодействието си с Русия до "ограничаване" на "опасната" страна.

Администрацията очевидно не вижда противоречие в това да последва това изявление с обещание да "ангажира страните при техните собствени условия", а не просто да "гледа на света единствено през призмата на конкуренцията" - въпреки че в документа се обяснява, че такава привилегия ще бъде достъпна само за онези страни, които "желаят конструктивно да се справят с общите предизвикателства в рамките на международния ред, основан на правила".


В изказването си пред репортери Съливан се опита да преформулира все по-напрегнатото съперничество между великите сили като приятелско, настоявайки, че "не се стремим съперничеството да прерасне в конфронтация или нова Студена война"


Администрацията признава, че е "прекрачила границата между вътрешната и външната политика", като предполага, че собствените ѝ правомощия да "защитава нашата родина, нашите съюзници, партньори и интереси в чужбина, както и нашите ценности по целия свят" са по-важни от тези на местните власти. Въпреки това в политиката се подчертава, че "нашите съюзи и партньорства по света са най-важният ни стратегически актив", и се обещава да ги задълбочи, като вкара "повече демокрация" във външните си отношения.

Макар че в документа многократно се споменава за укрепване, модернизиране и разширяване на американската армия, администрацията намеква за умора от битката в Близкия изток, като обещава да "даде възможност на нашите съюзници и партньори [да] насърчават регионалния мир и просперитет, като същевременно намаляват изискванията за ресурси, които регионът поставя пред САЩ в дългосрочен план" Байдън официално сложи край на най-продължителната война в историята на САЩ, когато обяви края на участието на Вашингтон в Афганистан миналата година, въпреки че изтеглянето беше осмивано и от двете страни на политическия проход като зле обмислено, безразлично към местните съюзници и в крайна сметка самоунищожително, тъй като талибаните си върнаха властта в рамките на един месец.








 
 
 
 
 
 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

водолей

Може да откриете, че прекарвате повече време сами

Дали заради разпукващата се пролет или просто е дошъл