Китайската индустриална и търговска банка (ICBC)

Свързани новини

18.11.2023 16:51

Банда за откупи твърди, че е получила плащане от китайски банков гигант

Видян 8616 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

LockBit, хакерската група, която стои зад атаката, твърди, че Китайската индустриална и търговска банка (ICBC) е платила откуп, след като миналата седмица е била подложена на кибератака срещу някои от базираните си в САЩ системи.   

Пробивът в системата на най-големия глобален кредитор на страната по размер на общите активи, който беше разкрит на 9 ноември, наруши клиринга на някои сделки на американския финансов пазар, принуждавайки брокери и търговци да пренасочат трансакциите.  

Според Ройтерс представител на LockBit е потвърдил плащането в понеделник, но е отказал да предостави повече подробности.  

"Те платиха откуп, сделката е приключена", заяви представителят пред изданието чрез приложението за онлайн съобщения Tox.


Според изданието мащабите на кибератаката в ICBC са били толкова сериозни, че дори корпоративните системи за електронна поща са спрели да функционират, което е принудило служителите да използват пощата на Google.  

"Пазарът вече в по-голямата си част се е нормализирал", каза Живей Рен, портфолио мениджър в Penn Mutual Asset Management.  

Рансъмуерът е вид кибератака, при която хакери поемат контрола над системи или информация, за да поискат откуп за отключването им. Този тип атаки отбеляза рязко нарастване на популярността сред хакерите през последните години.


Центърът за обмен на информация и анализ на финансовите услуги, група за киберсигурност във финансовата индустрия, призова компаниите да "поддържат актуални всички мерки за защита и незабавно да коригират критичните уязвимости".   

"Ransomware остава един от основните вектори на заплаха, пред които е изправен финансовият сектор", предупреди говорителят на групата.   

През последните месеци LockBit атакува някои от най-големите организации в света и е особено разрушителен в САЩ. Киберпрестъпната група крадеше информация и изтичаше чувствителни данни в случаите, когато жертвите отказваха да платят.  

По данни на Ройтерс бандата, занимаваща се с разпространение на откупи, е засегнала повече от 1700 организации в САЩ в множество сектори - от финансови услуги и хранително-вкусова промишленост до училища, транспорт и държавни ведомства.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.