Свързани новини

25.05.2013 10:35

Българите отново срещу ГМО в храните

Видян 1153 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Време е да си върнем храната. Време е за марш срещу Монсанто", гласи призивът за протест срещу най-големия производител на ГМО храни в света.


Протестните шествия, които се организират в социалната мрежа Facebook, ще се проведат днес от 14.00 часа в София и във Велико Търново. В старата столица шествието ще тръгне от Европейския център към сградата на общината, а в София – от площад "Независимост" към Министерството на земеделието и храните и към това на околната среда и водите.


Във флаерите, огласяващи предстоящия протест, организаторите обясняват защо излизат на марш: "За да защитим храната си; за да подкрепим малките стопанства; за да разпространим информация за опасностите от генетично модифицираните храни; за да популяризираме органични решения; за да покажем нередните отношения между големия бизнес и правителствата; за да наложим отчетност на тези, отговорни за корупцията".


Американската компания "Монсанто" е един от най-големите производители на ГМО-храни в света. Царевицата МОН 810 на американския гигант "Монсанто" е една от двете ГМО-култури, разрешени за отглеждане на територията на ЕС. Другата е картофа Амфлора на BASF, използван за производство на нишесте. Осем страни от ЕС - България, Франция, Германия, Люксембург, Австрия, Унгария, Гърция и Полша - поддържат предпазни клаузи, които забраняват на тяхна територия отглеждане на култури от две ГМО насаждения, разрешени за отглеждане в ЕС.


През януари 2013 година Европейската комисия реши да замрази процеса с разрешенията за отглеждане на генно модифицирани организми в рамките на Евросъюза до края на своя мандат през 2014 година и да преговаря по въпроса със страните членки.


В края на март тази година президентът на САЩ Барак Обама сложи името си под H.R. 933, приемствена резолюция за законопроект, одобрен дни по-рано в Конгреса, въпреки че повече от 250 000 души бяха подписали петиция с искане той да наложи вето върху законопроекта и върху онзи елемент в него, често наричан "Закон за защита на Монсанто". В законопроекта съществува разпоредба, която явно защитава от съдебни спорове биотехнологични корпорации, като базираната в Калифорния компания "Монсанто". С подписа на президента, селскостопанските гиганти, които се занимават с генетично модифицирани организми (ГМО) и генни създадени семена, са получили зелена светлина да продължат засаждането и продаването на ГМО култури, дори когато остават въпроси относно рисковете за здравето.


Редица са делата, в които "Монсанто" участва като страна. От години бразилски фермери водят съдебен спор с "Монсанто" за милиарди. Преди няколко години пет милиона бразилски фермери заведоха иск срещу Монсанто като обвиниха корпорацията, че им отнема 2% "по неправилен начин" от сумата от продажбата на годишната реколта. След реколтата 2003/04 година "Монсанто" изисква производителите да му плащат 2% от сумата, получена от продажбата на соя, отгледана от сертифицирани семена – които са патентовани и се водят интелектуална собственост на "Монсанто", твърдят представители на бразилските фермери.През април 2012 година окръжен съдия в щата Рио Гранде до Сул /в южната част на Бразилия/ се произнесе в полза на производителите и осъди "Монсанто" да върне суми, събирани след 2004 година на стойност най-малко два милиарда долара. Компанията обжалва и през февруари 2013 заяви, че спира да осребрява правата си върху семената на генномодифицираната соя Раундъп рейди /Roundup Ready/ от земеделските производители в Бразилия в очакване на "решение на съда". През август 2012 година в Бразилия американският гигант "Монсанто" отнесе и глоба от 250 000 долара за лъжлива реклама за генномодифицираната соя.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

риби