Свързани новини

05.01.2022 18:01

Българите ядат най-малко плодове и зеленчуци в Европа след румънците

Видян 1051 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

бичащият родната продукция българин не консумира собствените си плодове и зеленчуци. Това показва проучване на статистическата агенция на ЕС Евростат. Според нея българите ядат най-малко плодове и зеленчуци в Европа след румънците, предаде Дневник.

Само пет от 100 българи съобщават, че всеки ден включват в менюто си по препоръчителните пет вида плодове и зеленчуци при средно за Европа един от трима.



През 2019 г. всеки трети европеец е заявил, че не яде ежедневно плодове и зеленчуци, а само 12% от населението е приемало препоръчаните пет порции на ден. Средно над половината от гражданите на ЕС (55%) са консумирали между една и четири вида дневно, отчита Евростат.



Сред страните от ЕС най-високият дневен прием от пет или повече порции е бил регистриран в Ирландия (33%), следван от един от най-големите производители в Европа - Нидерландия (30%), Дания (23%) и Франция (20%).



Най-малкият дневен прием е отчетен в Румъния, където едва 2% от населението се е хранело с поне 5 вида плодове и зеленчуци, следвана от Словения (5%) и Австрия (6%).



Жените ядат повече плодове и зеленчуци, отколкото мъжете - съответно 58% срещу 51% приемат от една до четири порции дневно. Същото се отнася и за дневния прием на пет или повече порции (15 процента спрямо 10%).
Според проучването повече мъже, отколкото жени, са отговорили, че изобщо не консумират плодове и зеленчуци (39% срещу 27%).


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 06.01.2022 01:31

    Да така е, но драстично намалената употряба на плодове и зеленчукове, си има едно дълбоко философско обяснение. Маловажната липса на плодове и зеленчукове, умело се компенсирга с едно мудро събститюдно деяние. А имено чрез яростно до степен на агресивност пушене на цигари и пиене на макар и некачествен, но твърд, винаги над 40 градусов алкохол. Сократ е казАл много отдавна, някъде още през началото на миналия 20 век: "Всеки сам си ПРЕЦЕНЯ" А аз още не мога да проумея какво е имал в предвид с тази сложна чуждица, 'ПРЕЦЕНЯ'???

  • 001 Anonimen 05.01.2022 21:46

    Едва ли е така, ядат ги но обработени.Току що омаах две чинии зеленчукова супа - карфиол, зелена, червена и оранжева чушка, моркови и домати, подправена с жълтък и кисело мляко. Вълшебно. И две пуешки кюфтета с гъбен сос. И една чаша червено. Наздраве!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец