15.11.2012 10:17

Българинът по-сит от американеца

Видян 1172 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Малко след като стана ясно, че 308 000 бедни българи ще получат безплатни храни от ЕС за общо над 40 млн. лв. тази есен, се оказа, че гладуващите у нас били едва 6% на фона на 22 на сто в САЩ.


Данни на компанията за социологически проучвания Gallup International/WIN показват, че Щатите се нареждат в червената зона с един от най-високите дялове на брой население, изпитващо затруднения с препитанието. Изследването идва едва седмица след изборите от 6-и ноември, когато стана ясно, че 45-ият президент на Америка е Барак Обама, за когото това ще е втори мандат.


Така числото на гладуващите отвъд Океана скача над тройно, почти четворно на 22%. Тези изненадващи данни бяха изнесени от проучване на, проведено в рамките на традиционния проект Световен барометър.


България с нейните 6% е редом в класацията с Швейцария, Япония и Бразилия.


Според статистиката гладните в България са далеч по-малко от тези в развитите страни като Италия, Франция, Канада, Русия, Австралия, Испания, Аржентина и Белгия. Изненадващо, по ситост на населението страната ни се нарежда сред европейските държави, в които положението е най-добре. В Европа сме на 9-о място по най-малко гладни, а в света - на 17-о. Гладните българи са най-малко и при регионално сравнение. На Балканите всички са по-зле от нас - гладуващите в Македония са 13%, в Турция - 16%, а в Сърбия – 18%.


По същото време над 400 000 тона храна се изхвърлят годишно у нас, а близо един милион души живеят под прага на бедността. В условия на криза в България храната се разхищава - между 120-150 килограма на човек годишно. По официални данни, търговските вериги унищожават десетки тонове храна годишно, а по неофициални количествата са в пъти по-големи. В най уязвимите групи попадат около 600 хиляди души - пенсионери и малки деца, които имат нужда от помощ и най-вече от топла храна


Данните показват, че всеки 8-и жител на света (12%) се оплаква, че не си е дояждал през последната година, като от тях 3% заявят, че често не им е стигала храна, а 9% - че понякога тя не е била достатъчна.


Проучването включва 57 държави, и според него най-добре живеят хората в Тунис и Хонгонг, като само 1% от тях се оплакват от недостиг на храна. Следват Германия, Швеция, Полша, Холандия с по 3% и Виетнам, Австрия, Азербейджан и др. с 4%.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

козирог