Свързани новини

18.03.2010 14:11

България свободна от ГМО!

Видян 1704 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България ще бъде свободна от ГМО, решиха депутатите при гласуването на инфарктните членове 79 и 80 от Закона за ГМО, предаде БГНЕС.


След предложение на депутата от Синята коалиция Лъчезар Тошев, депутатите приеха забраната за отглеждане и освобождаване в околната среда на ГМО в следните територии: в границите на защитените територии по Закона за защитените територии и в границите на защитените зони от Националната екологична зона по смисъла на Закона за биологичното разнообразие. Това ще важи за отстояния по-малко от 30 километра от границите на териториите, на отстояние по-малко от 10 километра от стационарни пчелини, регистрирани по реда на Закона за пчеларството, на отстояние по-малко от 7 км от площи с биологичен начин на производство на селскостопанска продукция и на отстояния по-малко от посочените в приложение 2 на закона по отношение на площи с традиционен начин на производство. Депутатите запазиха текста на съществуващия член 79.
"Законът стана още по-строг, засили се и защитата от ГМО на нашето традиционно производството и на биоразнообразието", заяви Лъчезар Тошев. Смятам, че с гласуването на текста, който предложих, въпросът се решава, тъй като в член 80 се налага териториална забрана както за освобождаване в околната среда на ГМО при изпитания на сортове, така и за отглеждане на ГМО, когато се пускат на пазара, допълни Тошев. Той подчерта, че е постигната пълна забрана за ГМО като допълнително са разширили забраните около териториите с пчелините и около терените за биоземеделие. Член 79 остава в стария си вид, тоест забранява се освобождаване в околната среда и пускането на пазара на ГМО разновидности на маслодайната роза, тютюна, пшеницата, лозята, плодовете и зеленчуците. Той е убеден, че множеството дискусии и реакцията на обществото в България са причина за вземането на това решение.
Припомняме, че след редица протести, около 97% от бъгларите се обявиха против ГМО!



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

везни